EkonomiGenelKıbrısManşet

Tok açın halinden anlamaz

KKTC’de “Açlık Sınırı” her geçen ay biraz daha artmaya devam ederken, Temmuz’da 4 bin 193 TL olan sınır, Ağustos’ta 4 bin 466 TL’ye fırladı. Başka bir deyişle artık ayda eline 4 bin 466 TL geçmeyen dört kişilik bir aile ‘aç’ kalıyor

“VATANDAŞ ZAMLARIN ALTINDA İNİM İNİM İNLİYOR”… KTAMS Başkanı Güven Bengihan, şubat ayında belirlenen asgari ücretin, o günlerde 380 Sterline denk geldiğini ancak bugün 330 Sterlin civarında olduğunu ve asgari ücretlinin 50 Sterlinlik bir kaybı olduğunu belirtti. Bengihan, “Asgari ücretli, şubat ayından bugüne iğneden ipliğe yapılan zamlarla açlık sınırının altında inim inim inliyor” dedi. Ağustos ayında, Temmuz’a göre %6.52 oranında artan açlık sınırı net asgari ücretten % 16,7 oranında daha fazla. Temmuz’da bu fark %9.53 oranında kaydedilmişti.

“ASGARİ ÜCRETE YAPILACAK ARTIŞ YETERLİ DEĞİL”… Asgari ücretle açlık sınırı arasındaki farkın hızlı şekilde arttığına dikkat çeken Bengihan, “Bunun nedeni temel tüketim maddelerinin fiyatlarına yapılan zamlardır. Bu da gösteriyor ki sadece asgari ücrete yapılacak artış çalışanların alım gücünü koruma açısından yeterli değildir. Özellikle temel tüketim maddelerinin fiyatlarının kontrol altına alınması için hükümet tedbir almalı, ayrıca asgari ücretle çalışanlara da hayat pahalılığı oranında altı ayda bir artış verilmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır” dedi.

AÇLIK SINIRI 4 BİN 500 TL’YE DAYANDI… Ülkeyi kaosa sürükleyen hükümetin özel sektör çalışanlarının yaşadığı sefaleti umursamadığını öne süren Bengihan, en büyük ayıplarının ise asgari ücreti belirleyememek olduğunu vurguladı. Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) tarafından yapılan hesaplamaya göre 3 bin 828 TL’lik net asgari ücret dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yeterli olmaktan artık çok uzakta. KTAMS, 4 kişilik bir ailenin aylık zorunlu gıda harcaması olan ‘açlık sınırının’ 4 bin 466 TL olduğuna işaret ederek, yeni asgari ücretin netinin açlık sınırının altında kalmayacak şekilde acilen belirlenmesini istedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu