EkonomiKıbrısManşet

Türk Lirası haftaya düşüş eğilimiyle başladı

Güne yatay başlayan kurlar, daha sonra yükselişe geçti. KKTC piyasasında dolar 8.69, Euro 10.31, sterlin ise 12.02 TL’den satılıyor

KKTC ve Türkiye’de enflasyon verisinin açıklanacağı güne Türk Lirası düşüş eğilimiyle başladı. Geçtiğimiz hafta dalgalı seyirle geçiren ve hafta sonuna doğru pozitif ayrışan Türk Lirası yatay başladığı günde negatif tarafa geçti.

KKTC ve Türkiye içinde Haziran ayı enflasyon verisi ve TC’deki kabine toplantısı izlenirken, ABD’de piyasalar 4 Temmuz ABD Bağımsızlık Günü nedeniyle bugün de kapalı olacak. Bu nedenle küresel piyasalarda işlem hacminin normalden daha az olması bekleniyor.

Kritik enflasyon verisi öncesinde Türkiye piyasasında saat 10.15 itibarıyla dolar/TL Cuma günkü kapanışa kıyasla %0.15 artışla 8.6916 seviyesinde, Euro/TL %0.13 artışla 10.2976 seviyesinde, sterlin/TL de %0.26 artışla 12.0264 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.69 TL’den, Euro 10.31 TL’den, sterlin de 12.05 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.63 TL, Euro’da 10.24 TL, sterlinde 11.95 TL düzeyinde.

ERKEN FAİZ ARTIRIM ENDİŞELERİ AZALDI, DOLAR SAKİN

Küresel piyasalarda ABD Doları, ABD tarım dışı istihdam verisinin Fed’in erkenden faiz artırımına gideceğine dair endişeleri yatıştırmasıyla geriledikten sonra bugün yatay seyrediyor.

ABD’de tarım dışı istihdam artışı beklentileri aşarken, işsizlik oranı ise hafif yükseldi; işgücüne katılım oranı değişim göstermezken ortalama saatlik ücretler verisindeki artış yavaşlayarak faiz oranlarında artışın piyasaların endişelendiği kadar yakın zamanda olmayacağına işaret etti.

Dolar, risk iştahına duyarlı Avustralya ve Yeni Zelanda doları karşısında Cuma günü açıklanan istihdam verisi öncesinde sırasıyla %0.7 ve %0.9 gerilerken bugün yatay seviyeye yakın.

Dolar/yen kuru Cuma günü 111’in altına düşmesinin ardından Asya piyasalarındaki işlemlerde kayıplarını hafif toparlayarak %0.14 artışla 111.15 seviyesinde işlem görüyor.

Euro, Cuma günü gördüğü üç ayın en düşük seviyesi olan 1.1807 doların üzerinde 1.1859 dolarda sınırlı değişim gösterirken sterlin 1.3820 dolar seviyesinde. Dolar endeksi Cuma günü yaklaşık %0.3 gerilemesinin ardından 92.334 seviyesinde hareket ediyor.

TC VE KKTC’DE ENFLASYON VERİSİ BEKLENİYOR

Haftanın ilk gününe Türkiye içinde önemli bir veriyle başlanacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklayacak. TÜİK’in ardından KKTC İstatistik Kurumu’nun Haziran ayı TÜFE rakamlarını açıklaması bekleniyor.

KKTC Anayasa Mahkemesi’nin hükümetin hayat pahalılığı maaş ve ücretlere yansıtılmasını dondurduğu yönündeki kararını iptalinden sonra enflasyon rakamı daha da önem kazandı. Mevcut yasalara göre, hükümetin Temmuz ayı sonunda Ocak-Haziran arasındaki hayat pahalılığı oranını maaş ve ücretlere yansıtması gerekiyor.

Türkiye’deki piyasa anketlerde, haziran ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) %1.50 civarı artış kaydetmesi bekleniyor. Böylece son bir yıllık enflasyon tahmini de %17 olarak tahminleniyor. Tüketici fiyatları Mayıs ayında aylık %0.89, yıllık %16.59 artış göstermişti. TÜİK aynı saatte Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksini de açıklayacak.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu