EkonomiGenelKıbrısManşet

TÜİK’e göre Türkiye’de inşaat güven endeksi Haziran ayında kayda değer oranda yükseldi

Haziran ayı inşaat sektörü güven endeksi %3,6 yükselerek 79,6’dan 82,4’e çıktı

ALT ENDEKSLER DE YÜKSELDİ… Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi Haziran’da %3,6 artış gösterdi ve 82,4’e çıktı. İnşaat ve konut sektörünün merakla beklediği güven endeksi rakamları bir önceki ayda 79,6 idi. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi %2,3 artarak 76,3 oldu. Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise %4,6 artarak 88,6 değerini aldı.

 

KISITLAYICI FAKTÖRLER AZALDI… İnşaat sektöründe Haziran ayında girişimlerin yarısından fazlası, faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir faktör olmadığını belirtti. Girişimlerin %46,9’u ise finansman sorunlarının faaliyetlerini kısıtladığını belirtti. İnşaat sektörünü etkileyen finansman sorunları faktörü Mayıs ayında %24,2 iken Haziran ayında %2,7 oldu. Sektörü en çok etkileyen diğer bir unsur ise %19,1 ile “talep yetersizliği” oldu. Bu oran Mayıs ayında %26,6 iken, Haziran’da %5,5’lik bir düşüş yaşandı. İnşaat sektörünü etkileyen diğer faktörler ise Mayıs’ta %30,1 iken Haziran’da %25,8’e kadar geriledi.

 

MAYIS AYINDA DA ARTMIŞTI… TÜİK verilerine göre mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi Mayıs ayında da yükselmişti. Nisan’da 77,3 olan endeks değeri, Mayıs ayında %3,0 oranında artarak 79,6 değerine ulaşmıştı. Mayıs ayında inşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi %0,5 azalarak 74,5 olurken, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise %6,3 artarak 84,7 değerinde kayıtlara geçmişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu