EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

TÜK için 4 milyon dolar borç daha  

Toprak Ürünleri Kurumu’na kısa vadeli finansman ihtiyacı için kaynak aktarımı sürüyor

ARTUN ÇAĞA

Toprak Ürünleri Kurumu’na kısa vadeli finansman ihtiyacı için kaynak aktarımı sürüyor.

 2023’TE 14’NCÜ KEZ BORÇ
Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) “Kısa vadeli finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla” önceki gün yine 4 milyon 047 bin ABD Doları (116 milyon 889 bin TL) borç alındı. 2023 yılı içinde TÜK için Özel Tertip Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ihracı yöntemiyle” tam “14” kez borçlanmaya gidildi. Böylece, 24 Ağustos 2022-7 Kasım 2023 tarihleri arasında KKTC Merkez Bankası’nın aracılığında ardı ardına yapılan “1’i” Türk Lirası, “21’i” dolar cinsinden olan borçlanmaların mali boyutu 67 milyon 467 bin doları (934,1 milyon TL) geçti. Bu borçlanmaların 8’i geçen yıl, 14’ü ise bu yıl yapıldı.

BORÇ STOKU 7 MİLYON DOLAR
TÜK’ten resmi açıklama yapılmasa da Maliye Bakanlığı’nın Merkez Bankası aracılığıyla 2023 yılında TÜK için sağladığı 41 milyon 471 bin dolarlık borcun 34 milyon 389 bin dolarlık (yaklaşık 731 milyon TL) kısmının vadesi geldiği için ödendiği tahmin ediliyor. Merkez Bankası’nın DİBS stoku verilerine göre TÜK’ün vadesi gelmeyen net borç stoku ise 7 milyon 081 bin dolar (yaklaşık 202 milyon TL) olarak hesaplandı. Öte yandan, Merkez Bankası’nın 3’ncü çeyrek raporunda; Maliye’nin bazı kurumlar için ihraç ettiği DİBS stoku ise 13 milyon 173 bin dolar düzeyinde gösterildi.

GEÇEN YIL KEŞFEDİLDİ
Maliye’nin TÜK için yaptığı iç borçlanmalar ikrazen ihraç edilen ‘Özel Tertip Hazine Bonosu’ olarak gerçekleştiriliyor. KKTC Merkez Bankası verilerine göre bu yöntemle ilgili ilk işlem 2 Ağustos 2022’de kaydedildi. İkrazen ihraç edilen hazine bonoları bedelinin aynı şartlarda geri ödenmesi için TÜK ile Maliye arasında “ikraz sözleşmesi” imzalanıyor. Ayrıca, yabancı para cinsinden yapılan borçlanmalarda kur riski üstlenmemek amacıyla borçlanılan miktarlar SWAP işlemi ile Türk Lirası’na dönüştürülerek kullanılıyor. Maliye çevreleri, son dönemde kurumlar için yapılan borçlanmaların büyük bölümünün senet yenilemesi olduğuna da işaret ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu