FutbolManşetYaşam

Tüm engellerinizi tanımlayın

Konsantrasyonumuz sayesinde başarı sürdürülebilir bir hâl alıyor. Aksi takdirde salt fiziksel egemenlik yetmiyor. Hele hele bir’takım spor dalları var ki salt odaklanma ile yüksek performans sergilenebiliniyor

Uluslar’üstü bilim insanı Albert Einstein bir konuşmasında; “Cehalet ne güzel birşey; herşeyi biliyorsun” deyip, arkasına da “Hayal gücü, bilgiden daha önemlidir”i yapıştırmış. Usta ile hemfikiriz zira her birey hayal gücü kadar bu dünyada vizyon ve de kariyerini yönetir.

E başka? Gerek bireysel, gerekse takım sporlarından ekmek yiyen birçok sporcu, hakem veya antrenörlerin iyiliği için bu konulara el atmak lâzım. Bu süreçte de n’apmak lâzım? Hedefte öncelik seçimi yapmak ve ona odaklanmak lâzım.

Düşüncenin odaklanması bildik ‘konsantrasyonu’ ifâde eder. Bur’da düşünce sadece belli bir noktaya odaklanır. E Konsantrasyon bozulur mu? Asla. Ancak yönü değişir. İşte, sporcu icra ettiği spor dalı esnasında tüm düşünce ve benliği ile sürece odaklanmalıdır. E’ee! E’eesi “Bakmak başka, görmek başka” hâlleri var ya, burada da bir’takım konsantrasyon geliştirme stratejilerinden söz etmemiz mümkün.

Şöyle ki; “Ne istediğinizi kafanızda netleştirin… Hayattaki anlamlarınızı belirleyin… Tüm engellerinizi tanımlayın… An’ı yaşama ilkesine uyun… Ne geçmişi, ne de geleceği düşünmeyin… Sadece yapacaklarınıza odaklanın… Hata esnasında sâkin olun…  İtirazlarınız esnasında da soğukkanlı olun… Çok fikir değiştirmeyin ama B planınız da olsun…”

Başka? “İyimserliğinizi her zaman koruyun… Duygularınızı yönetmede ısrarcı olun… Olumlu konuşun ve de davranın… Bir uzmandan bu konuda profesyonel destek alın ve yaptığınız işe önem verin”. İşte, ‘mükemmel performans için, mükemmel odaklanma’ konuları özetle bunlar.

Konsantrasyonumuz sayesinde başarı sürdürülebilir bir hâl alıyor. Aksi takdirde salt fiziksel egemenlik yetmiyor. Hele hele bir’takım spor dalları var ki salt odaklanma ile yüksek performans sergilenebiliniyor.

İngiliz şair ve oyun yazarı  William Shakespeare bir konuşmasında; “Bedenimiz bizim bahçemizdir. İrâdemiz de onun bahçıvanı” demişti. Bahçıvan efendi bahçeyi güzelleştirirken neye ihitiyaç duyar? Tabiî ki inat ve inançla çalışmaya ve de konsantrasyona. Son söz mü?; ‘Yaptığınız işi sonuna kadar sürdürebilme yeteneği’ sizin konsantrasyon yeteneğinizden geçer. Bu çerçevede tüm engellerinizi tanımlayın.

Derin başarı dileklerimizle.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu