KıbrısManşetSiyaset

Turizm Emekçileri İnsiyatifi’nden muhalefet partilerine ziyaret

Taleplerin yerine gelmesi ve seslerini kamuoyuna bir nebze olsun duyurmak amacıyla geçtiğimiz günlerde Girne’de bir eylem gerçekleştiren Turizm Emekçileri, eylemlerinin ikincisini 15 Mart 2021 Pazartesi günü saat 11.00’de Lefkoşa’da Cumhuriyet Meclisi önünde gerçekleştireceklerini ve eylemi Başbakanlık önünde sonlandıracaklarını ifade etti

Turizm emekçileri, bugün Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen muhalefet partileri, Toplumcu Demokrasi Partisi, Halkın Partisi ve Cumhuriyetçi Toplum Partisi’ni ziyaret ederek parti liderleri Cemal Özyiğit, Kudret Özersay, Tufan Erhürman ile görüşme gerçekleştirdi. Turizm Emekçileri, parti liderlerine taleplerini iletti.

Bu taleplerin yerine gelmesi ve seslerini kamuoyuna bir nebze olsun duyurmak amacıyla geçtiğimiz günlerde Girne’de bir eylem gerçekleştiren Turizm Emekçileri, eylemlerinin ikincisini 15 Mart 2021 Pazartesi günü saat 11.00’de Lefkoşa’da Cumhuriyet Meclisi önünde gerçekleştireceklerini ve eylemi Başbakanlık önünde sonlandıracaklarını ifade etti.

Turizm Emekçilerinin talepleri şu şekilde: 

Sayın Başkan,

Bizler sektörde direkt çalışan ve sayısı yirmi bini bulan, aile bireyleriyle beraber KKTC’de yaklaşık yüz bin nüfusu temsil eden, adına Covid-19 salgınıyla mücadele denilen süreçte hor görülen, ötekileştirilen, üvey evlat muamelesine bile hasret bırakılan gerçek anlamda açlığa mahkûm edilen “Turizm Emekçileriyiz”.

Bu süreci tüm dünyada olduğu gibi Kıbrıs Türk halkı da sıkıntılar içerisinde yaşadı ve hala yaşamaya devam etmektedir. Bu süreçte turizm emekçileri devleti yönetenler tarafından, “Günah Keçisi”  muamelesine maruz bırakılmaları bir yana aynı zamanda kamuoyunda linç edilmesine de çanak tutulmuştur.

Sayın Başkan,

Bıçak kemiğe dayandı deyimi durumumuzu tarif edemez noktadadır. Salgınla mücadele adı altında devleti yönetmenin sadece “Açma ve Kapamadan” ibaret olduğu anlayışına sahip mevcut yönetimin, bu salgını ve salgınla mücadelenin yanında ekonomik açılımları yönetebileceğine inancımız kalmamıştır. Özellikle sektörümüzle ilgili olarak yapılması gerekenler çok zor değildir.

Bunlar;

-Sektörün aşılama programının ivedi olarak yapılması ve sektör çalışanlarının bir an önce aşılanması,

-Ocak, Şubat ve Mart ayları için tüm turizm çalışanlarına maaş desteğinin verilmesi,

-Bilim Kurulunun koyacağı kurallar çerçevesinde (Çift PCR kontrolü, kapalı devre vs) 3 günlük charter uçuşlarla karantinasız girişlere izin verilerek yıl sonuna kadar devam etmesi sağlanmalı,

-En geç Mayıs ayına kadar, aşılarını tamamlamış olan kişilerin ülkeye karantinasız girişlerine olanak sağlayacak şekilde tarifeli uçuşların başlamasıdır.

Sayın Başkan,

Bu taleplerimizin yerine gelmesi ve sesimizi kamuoyuna bir nebze olsun duyurmak amacıyla geçtiğimiz günlerde Girne’de bir eylem gerçekleştirdik. Eylemimizin ikincisini 15 Mart 2021 Pazartesi günü saat 11.00’de Lefkoşa’da Cumhuriyet Meclisi önünden başlayarak Başbakanlık önünde sonlandıracağız. Taleplerimize ve eylemimize desteğinizin bizim için çok büyük önem taşıdığını özellikle belirtmek isteriz. Eylemimiz sırasında sizleri aramızda görmek bizlere büyük moral ve destek sağlayacaktır.
Turizm Emekçileri İnisiyatifi’nden bir heyet, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)’yi ziyaret ederek,  Genel Başkan Cemal Özyiğit ve Milletvekili Zeki Çeler’le görüştü.

TDP tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, turizmciler, pandemi sürecinden en fazla etkilenen alanlardan olan turizm sektöründe emek veren yaklaşık 20 bin emekçi ile ailelerinin ciddi bir mağduriyet yaşadığını, oluşan mağduriyeti giderecek adımların ise bir türlü atılmadığını belirttiler; görüş ve önerilerini ortaya koydular.

ÖZYİĞİT

TDP Başkanı Özyiğit, yaklaşık bir yıldır kapalı olan turizm sektörünün batma noktasına geldiğini, on binlerce çalışanın ciddi mağduriyet yaşadığını belirtti ve TDP’nin turizm sektörüne yönelik yapılması gerekenlerle ilgili önerilerini yazılı ve sözlü olarak defalarca ortaya koyduğunu söyledi. Özyiğit, önerilerinin hükümet tarafından dikkate alınmadığını da ifade etti.

ÇELER

TDP Milletvekili Çeler de, dünyada aşılamanın başladığını, birçok ülkenin de turizme yönelik ciddi planlamalar yaptığını belirterek, KKTC’de de özellikle Avrupa ve Akdeniz ülkeleri ve Güney’le rekabete girecek organizasyonlar yapılması gerektiğini vurguladı.

Çeler, ülkenin en önemli gelir kaynaklarının başında gelen turizmle ilgili de ciddi bir planlamanın şart olduğunu, bunun yapılmaması halinde tıpkı geçen yıl olduğu gibi önümüzdeki dönemin de kaybedileceği uyarısında bulundu.

Kaos ve belirsizlik yaşayan, güvenli ülke konseptini yitiren ve en önemlisi organizasyon eksikliği yaşayan ülkeye turist gelmeyeceğini savunan Çeler, gerek turistlerin getirilmesi, gerekse de turist geldikten sonra yapılacaklarla ilgili ciddi bir hazırlık gerektiğini söyledi, “Ciddi bir çalışma, hazırlık ve organizasyon ile birlikte denetim ve ceza mekanizması olmazsa olmazdır” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu