GenelKıbrısManşet

Turizm sezonunda kıyılarımıza petrol vurdu

Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Çevre Dairesi ile Sahil Güvenlik ekipleri, açık denizde bulunan bir gemiden kaynaklanan yakıt sızıntısı olduğu tahmin edilen kirlilik ile ilgili çalışmalar yürütüyor

ŞERİT HALİNDE BÖLGEYİ ETKİLEDİ

Ülke turizminin gözbebeği Girne’nin sahil şeridinde yaşanan doğa kirliliği, infial yarattı. Turizm sezonu öncesi yaşanan gelişme; “Turizm Adası” sloganını bir kez daha sorgulattı. Salı akşamı yaşanan yakıt sızıntısı, saatler ilerledikçe kıyılara ulaştı. Şerit halinde Karaoğlanoğlu bölgesine kadar uzanan denizdeki kirlilikten yakınan vatandaşlar, yakıt sızıntısının denizdeki canlılık kadar teknelerine de zarar verdiğini belirtti.

YAKITIN, GEMİDEN SIZDIĞINA İNANILIYOR

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Karaoğlanoğlu sahilinde ciddi bir petrol kirliliğine rastlanıldığını kaydetti. “Atığın kıyılarımıza vurduğu andan itibaren başta Bakanlığımıza bağlı Kıyı Emniyeti olmak üzere birçok kurum ve kuruluş atığın temizlenmesi için teyakkuza geçmiştir” diyen Arıklı, çalışmaların başarıya ulaştığından da bahsetti. Temizlik çalışmalarında büyük ölçüde sona gelindiğini de belirten Arıklı, atığın günler öncesi açık denizde bir gemi tarafından bırakıldığının tahmin edildiğini söyledi.

GEREKLİ İNCELEMELER YAPILDI

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, Çevre Koruma Dairesi, Girne Kaymakamlığı, Girne ve Çatalköy belediyesi ile Girne Şube Amirliği’nin sabah konuyla ilgili olağanüstü toplantı yaptığını belirtti. Aktolgalı petrol sızıntısı olduğu düşünülen kirlilikten ekiplerin numune aldığını, gerekli incelemenin yapılacağını ifade etti. Aktolgalı Karaoğlanoğlu ve Çatalköy tarafında görülen sızıntının yaklaşık 100-120 metrelik bir şerit halinde olduğunu belirterek, karasal temizliği Girne ve Çatalköy belediyelerinin üstlendiğini, deniz içerisinde ise Sahil Güvenlik ekiplerinin çalışma yaptığını aktardı.

“KORKULACAK BİR DURUM YOK”

Korkulacak bir durum olmadığını kaydeden Aktolgalı, nispeten katı olan sızıntının halka içine alındığını, sıvı bölümüne ise absorbe malzemelerle emilme işlemi gerçekleştirildiğini ve sonrasında da emilen sıvının imha edileceğini belirtti. İçerden akıntı gelmemesi halinde denizdeki temizliğin bugün akşam saatlerinde sonlandırılması bekleniyor. Karasal kısımda ise çalışmaların biraz daha uzun sürebileceği ancak belediyelerin yoğun çalışmasıyla en erken zamanda tamamlanacağı belirtildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu