Güney KıbrısKıbrısManşetToplum

Turizm ve emlak sektörü dertli

STEK, “Airbnb” üzerinden kiralanan evlerin, Güney Kıbrıs’taki otelcilik sektöründe asimetrik tehlike oluşturduğu ve haksız rekabetin önüne geçilemediğinden şikâyetçi

STEK, “Airbnb” üzerinden kiralanan evlerin, Güney Kıbrıs’taki otelcilik sektöründe asimetrik tehlike oluşturduğu ve haksız rekabetin önüne geçilemediğinden şikâyetçi.

“KISA SÜRELİ KİRALAMALAR PERVASIZCA ARTIYOR”
Güney Kıbrıs Turistik İşletmeler Birliği (STEK), kısa dönemli kiralamaların kontrolsüz bir şekilde yapılması konusunda bir uyarıda bulunarak, bu durumun otelcilik sektörü için risk yarattığının altını çizdi. Dernek tarafından yapılan açıklamada, Güney Kıbrıs’taki otelcilik sektörünün kısa dönemli mülk kiralamalarının pervasızca artması nedeniyle günden güne daha fazla etkilendiğine dikkat çekti.

“HAKSIZ REKABET ORTAMI YARATILIYOR”
Airbnb’de sunulanlar gibi kısa süreli mülk kiralamaları konusunda yaşanan haksız rekabette sürekli bir artış olduğunu belirten STEK, konuyla ilgili derin endişelerini yineledi. “Henüz ilgili sicile kaydedilmemiş ve bu nedenle tamamen kontrolsüz, muhtemelen yasadışı ve vergilendirilmemiş olarak faaliyet gösteren binlerce konaklama yeri var” diyen Birlik, “Öte yandan, sicile kaydedilmiş ancak ilgili harçları/vergileri ödemeden, uygun ruhsatlandırmaya sahip olmadan ve otellerle aynı operasyonel kurallara uymadan otel hizmetleri sunan tesisler de var” diye ekledi.

RUM HÜKÜMETİNE “ÖNLEM ALIN” ÇAĞRISI
Dernek ayrıca, kısa dönemli kiralama piyasasına konut akınının, özellikle uzun dönemli kiralama için satın alınabilecek mülklerde önemli bir eksikliğe yol açtığını ve bunun da emlak fiyatlarında ve kiralarda sürekli bir artışa neden olduğunu belirtti. Birçok Avrupa kentinde, izin verilen kiralama süresinde kısıtlamalar ve hatta belirli alanlarda kısa süreli kiralamaların tamamen yasaklanması da dâhil olmak üzere sektöre katı düzenlemeler getirildiğini kaydeden STEK, “Hükümetin bu konuyu ciddi ve kararlı bir şekilde ele alma zamanının geldiğine inanıyor ve ilgili makamları mümkün olan en kısa sürede kapsamlı bir çalışma yapmaya çağırıyoruz” sözleriyle Kıbrıs Rum Devleti’ne çağrıda bulundu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu