DünyaEkonomiGenelManşet

Turizmdeki çöküş 4 trilyon dolar

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı koronavirüs salgını nedeniyle uluslararası turizmde yaşanan çöküşün 2020 ve 2021 yılları için global ekonomideki kaybını açıkladı

RAKAM DAHA DA ARTABİLİR… Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD)’ın yayınlanan raporuna göre koronavirüs salgını nedeniyle uluslararası turizmde yaşanan çöküş, 2020 ve 2021 yılları için global ekonomide 4 trilyon dolardan fazla kayba neden olabilir.

2020’DE KAYIP 2,4 TRİLYON DOLAR… Kurumun, BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ile beraber hazırladığı rapora göre uluslararası turizmin ve yakından bağlantılı sektörlerin 2020’de tahmini kaybı 2,4 trilyon dolar.

KÜRESEL BİR AŞILAMAYA İHTİYAÇ VAR… UNCTAD Genel Sekreter Vekili Isabelle Durant, “Dünyanın, çalışanları koruyacak, olumsuz sosyal etkileri azaltacak ve turizmle ilgili stratejik kararlar alacak, potansiyel yapısal değişiklikleri dikkate alacak küresel bir aşılama çabasına ihtiyacı var”

BÜYÜK ÜLKELER HIZLI TOPARLANACAK… Fransa, Almanya, İsviçre, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri gibi aşılama oranlarının yüksek olduğu ülkelerde turizm sektörünün daha hızlı toparlanması bekleniyor. Ancak UNWTO’ya göre uzmanlar seyahat kısıtlamaları, virüsün yavaş kontrol altına alınması, düşük yolcu güveni ve kötü ekonomik ortam nedeniyle 2023 veya sonrasına kadar pandemi öncesi uluslararası turist sayılarına ulaşılmasını beklemiyor.

TURİST GİRİŞLERİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ YAŞANDI… Salgının turizm üzerindeki etkisinin en büyük yükünü gelişmekte olan ülkeler çekti. 2020’de turist girişlerinde en büyük düşüşleri yaşadılar. (tahminen %60 ile %80 arasında) En çok etkilenen bölgeler kuzeydoğu Asya, güneydoğu Asya, Okyanusya, Kuzey Afrika ve Güney Asya olurken, en az etkilenen bölgeler Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Karayipler.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD)’ın yayınlanan raporuna göre koronavirüs salgını nedeniyle uluslararası turizmde yaşanan çöküş, 2020 ve 2021 yılları için global ekonomide 4 trilyon dolardan fazla kayba neden olabilir.

Pandeminin turizm üzerindeki doğrudan etkisi ve turizmle bağlantılı diğer sektörler üzerindeki dalga etkisi bu hesaba dahil edildi.

2020’DE KAYIP 2.4 TRİLYON DOLAR

Kurumun, BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ile beraber hazırladığı rapora göre uluslararası turizmin ve yakından bağlantılı sektörlerin 2020’de tahmini kaybı 2,4 trilyon dolar.

Araştırma, turizm sektörünün toparlanmasının büyük ölçüde global aşılanma oranlarına bağlı olduğunu ve bu yıl da benzer bir kaybın meydana gelebileceğini söylüyor.

KÜRESEL BİR AŞILAMAYA İHTİYAÇ VAR

UNCTAD Genel Sekreter Vekili Isabelle Durant şunları söyledi:

“Dünyanın, çalışanları koruyacak, olumsuz sosyal etkileri azaltacak ve turizmle ilgili stratejik kararlar alacak, potansiyel yapısal değişiklikleri dikkate alacak küresel bir aşılama çabasına ihtiyacı var”

UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili ise şöyle konuştu:

“Turizm milyonlarca insan için vazgeçilmezdir. Turizmin güvenli bir şekilde yeniden başlatılmasını desteklemek için aşılamanın geliştirilmesi, özellikle büyük ölçüde uluslararası turizme bağımlı birçok gelişmekte olan ülkede, istihdamın geri kazanılması ve çok ihtiyaç duyulan kaynakların üretilmesi için kritik öneme sahiptir.”

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER AŞI EŞİTSİZLİĞİNDEN ZARAR GÖRÜYOR

Rapora göre, aşıların asimetrik olarak piyasaya sürülmesi gelişmekte olan ülkelerde turizmin uğradığı ekonomik kaybı büyütüyor.

Fransa, Almanya, İsviçre, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri gibi aşılama oranlarının yüksek olduğu ülkelerde turizm sektörünün daha hızlı toparlanması bekleniyor.

Ancak UNWTO’ya göre uzmanlar seyahat kısıtlamaları, virüsün yavaş kontrol altına alınması, düşük yolcu güveni ve kötü ekonomik ortam nedeniyle 2023 veya sonrasına kadar pandemi öncesi uluslararası turist sayılarına ulaşılmasını beklemiyor.

2021’DE 1,8 TRİLYON DOLAR KAYIP YAŞANABİLİR

Bu yılın ikinci yarısında uluslararası turizmde bir toparlanma bekleniyor, ancak UNCTAD raporu yine de 2021’de 2019 seviyelerine kıyasla 1,7 trilyon dolar ile 2,4 trilyon dolar arasında bir daralma tahmin ediyor.

UNCTAD bir yıl önce uluslararası turizmde dört ila 12 aylık bir durgunluğun küresel ekonomiye dolaylı maliyetler dahil 1,2 trilyon ila 3,3 trilyon dolar arasında bir kayba mal olacağını tahmin etmişti.

Ancak, pandemi başladıktan 15 ay sonra uluslararası seyahat hala düşükken, geçen yıl öngörülen en kötü durum senaryosu bile iyimser kaldığı için kayıplar önceden beklenenden daha kötü.

Salgının turizm üzerindeki etkisinin en büyük yükünü gelişmekte olan ülkeler çekti. 2020’de turist girişlerinde en büyük düşüşleri yaşadılar. (tahminen %60 ile %80 arasında)

En çok etkilenen bölgeler kuzeydoğu Asya, güneydoğu Asya, Okyanusya, Kuzey Afrika ve Güney Asya olurken, en az etkilenen bölgeler Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Karayipler.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu