KıbrısManşetToplum

Turizme verdiğimiz değer!

Karpaz bölgesindeki Boltaşlı Köyünde bulunan, tarihi Panagia Kanakaria Kilise ve Manastırı’nın içler acısı hali bölge halkının tepkisine neden oldu

Karpaz bölgesindeki Boltaşlı Köyünde bulunan, tarihi Panagia Kanakaria Kilise ve Manastırı’nın içler acısı hali bölge halkının tepkisine neden oldu.

ZİYARETÇİLER HÜSRANA UĞRUYOR
Karpaz bölgesindeki Boltaşlı Köyünde bulunan, tarihi Panagia Kanakaria Kilise ve Manastırı’nın içler acısı hali bölge halkının tepkisine neden oldu.  Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dipkarpaz Çevre Koruma ve Sosyal Aktivite Derneği Başkanı Fırat Borak, “Karpaz köylerinde en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan kilise ve manastırın son hali bu. Bölgeye turistler gelmiyor diye sitem ederken, ‘Neden gelsinler ki? Sorusunu da kendimize sormalıyız. Bu pisliği ve terk edilerek atıl bırakılmış tarihi eserleri mi görmeye gelsinler?” sözleriyle tepkisini dile getirdi. “Fransa’dan gelen turist; ‘Ne oturacak bir yer, ne bilgi veren biri, ne bir çöp bidonu, ne de oturup çay ve kahve içecek yer yok’ diyerek bu duruma şaşırıyor” diyen Borak, “Ben ise bu duruma hiç şaşırmıyorum” dedi.

ADANIN EN ESKİ KİLİSESİ
Boltaşlı (Litrangomi)’nın 1½ mil ötesinde yalın taştan yapılmış kilisenin ortasında yarım daireli üç boşluk vardır. Kıbrıs’ta ilgi çekici bir kilise özelliği taşıması mozaiklerinden birisinin Kiti Kilisesi’ndeki bir mozaikle özdeş olmasındandır. Her iki mozaiğin aynı sanatçı tarafından yapıldığı belirtiliyor. Bizans döneminde kutsal türbe olarak kullanıldığı kaydedilen kilisenin restorasyonları 1779 ve 1929 tarihlerinde yapıldı. 1779’daki restorasyonda bir de dış dehliz (nartex) eklendi. 1929’daki restorasyon ise çok kötüdür. Tipik Sicilya işçiliği gösteren mozaiklerin İ. S. IX. Yüzyıl, hatta VIII. yüzyılda Haçlılar sırasında yapıldığı belirtiliyor. Dahası mozaiklerin Ravenna’yla Sina Dağı’ndaki St. Katherine Manastırı’nda bulunanlarla (VIII. yy.) özdeşlikleri olduğu biliniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu