EkonomiKıbrısManşet

Türk Lirası, Arjantin Peso’su ile birlikte en çok değer kaybeden para birimi oldu

TC Merkez’in Piyasa Katılımcıları Anketi’nde dolar/TL beklentisi 23.61’e kadar yükseldi

TL VE PESO LİSTENİN ZİRVESİNDE… ABD Doları son 10 yılda Türk Lirası karşısında %922’lik değer artışı yaşadı. 2012-2022 periyodunda dolar karşısında 31 ülkenin para birimlerinden sadece İsrail Şekeli değer kazanırken TL en çok değer kaybeden ikinci para birimi oldu. İlk sırada ise siyasi istikrarsızlık yaşanan, üst düzey istifaların gerçekleştiği Arjantin’in para birimi Peso var. ABD merkezli finans ajansı Bloomberg, ABD dolarına karşı dünya genelindeki 31 para biriminin performansını karşılaştırdı. Sadece İsrail şekeli dolara karşı değerlenirken, dolar/TL’nin %922’lik yükselişi ise TL’nin pesoyla çakılmasının göstergesi oldu. Bu dönemde dolar/TL 1.82’den 18.60’a kadar yükseldi.

 

DOLAR/TL BEKLENTİLERİ KABÛS GİBİ… Bu arada, TC Merkez Bankası’nın düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi’nde 12 ay sonrasına ilişkin dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 19.51 TL iken, 19.82 TL’ye çıktı. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket 22.07 TL’den 23.61 TL’ye yükseldi. Ankette enflasyon beklentileri de arttı. 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi %37.34 oldu. 2022 sonu tüketici enflasyonu beklentisi %67.78 oranında, 24 ay sonrası beklentisi ise %21.17 oldu. Bir önceki ankette 45,9 milyar dolar olan yılsonu cari işlemler açığı beklentisi, 49,2 milyar dolara yükselirken, gelecek yıl cari işlemler açığı beklentisi 29,7 milyar dolar oldu.

 

TCMB’NİN FAİZ KARARI BEKLENİYOR… Türkiye’de piyasalar kadar halk da TC merkez Bankası’nın 20 Ekim Perşembe günü açıklayacağı yeni politika faizi kararını “endişeyle” bekliyor. TCMB son iki toplantıda sürpriz kararlarla ardı ardına %1’lik indirimlerle politika faiz oranını %14’ten %12’ye düşürmüştü. TL’nin değer, ekonominin ivme kaybetmesine neden olan bu kararları savunan Türkiye’de ekonomi yönetimi faizlerin tek haneye kadar düşürüleceğini her fırsatta yineliyor. Faiz indirimleriyle de tetiklenen TL’deki aşırı değer kayıpları, KKTC’yi her yönüyle olumsuz yönde etkiliyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu