EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası artı tarafta, dövizler haftaya düşüşle başladı

Türk Lirası haftanın ilk işlem gününde artı tarafta. Döviz kurları güne hafif düşüşle başladı. KKTC piyasasında dolar 8.32, Euro 9.88, sterlin 11.53 TL’de.

Türk Lirası haftanın ilk işlem gününde artı tarafta. Döviz kurları güne hafif düşüşle başladı. KKTC piyasasında dolar 8.32, Euro 9.88, sterlin 11.53 TL’den satılıyor.

Geçtiğimiz hafta çarşamba günü Türkiye ekonomisi 2’nci çeyrek büyüme verilerinin ardından 8.26 lira seviyesine kadar geri çekilen dolar kuru, TÜİK’in yüksek gelen enflasyon verilerinin ardından yükselişe geçmiş, daha sonra haftayı 8.30 lira seviyesinden kapatmıştı.

Türkiye piyasasında saat 11.50 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.14 düşüşle 8.2935 seviyesinde, Euro/TL %0.29 düşüşle 9.8398 seviyesinde, sterlin/TL de %0.29 düşüşle 11.4802 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.32 TL’den, Euro 9.88 TL’den, sterlin de 11.53 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.26 TL, Euro’da 9.81 TL, sterlin de 11.46 TL düzeyinde.

Analistler, son iki haftada dolar endeksindeki sert gerilemeyle birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kazanmaya devam ettiğini bildirdi.

Dolar endeksinde 91.9 seviyesinin destek olarak takip edileceğini ifade eden analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınındaki gelişmelerin de varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürdüğünü söyledi.

TC MERKEZ BANKASI NE YAPACAK?

Bu arada, Türkiye’de %19.25’e çıkan yıllık enflasyonun %19 olan politika faizinin üzerine çıkmasıyla birlikte oluşan negatif reel getiri ortamının, TCMB’nin Eylül toplantısında olası faiz indirimi ihtimalini ortadan kaldırıp-kaldırmadığı tartışılıyor.

TC Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar politika faizinin, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceğini” duyurmuştu.

Piyasalar, Merkez Bankası’nın 23 Eylül’de nasıl bir karar alacağına odaklandı. Merkez Bankası’nın faizi artırıp artırmayacağı merak ediliyor. Bazı ekonomistlere göre PPK’da ‘enflasyondaki tablo geçici’ mesajı verilip, faiz hamlesi gelmeyebilir.

Ekonomistlerin genel yaklaşımı TC Merkez Bankası’nın Eylül ayını da faiz değiştirmeden geçeceği yönünde. Ayrıca, reel faizin %-0.25’e inmesinin TL varlıkları açısından oluşturduğu dezavantajın nasıl aşılacağı da henüz netleşmedi.

ABD’DEN GELECEK MESAJLAR KRİTİK

Öte yandan, bu hafta bazı Fed yetkililerinin yapacağı açıklamalar para ve emtia piyasaları tarafından yakından takip edilecek. Powell’a yakınlığı ile bilinen New York Fed Başkanı John Williams, çarşamba günü ekonomik etkinlikte konuşma yapacak. Ardından Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan’ın aynı gün konuşması takip edilecek.

Perşembe günü ise ABD’de haftalık işsizlik başvuruları yakından takip edilecek. Buradan gelecek olan önemli gelişmeler dolar ve altın fiyatları üzerinde yönü belirleyebilir.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz, enflasyon, PPK, TC Merkez Bankası, piyasalar, ABD, Fed,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu