EkonomiKıbrısManşet

Türk Lirası artık geçmiyor mu?

KKTC’deki bazı işyerleri son dönemlerde satışlarını tamamen dövize çevirdi. TL kabul etmeyen işletmeler var.

KKTC’deki bazı işyerleri son dönemlerde satışlarını tamamen dövize çevirdi. TL kabul etmeyen işletmeler var.

Ülkede uzun yıllardır gayrimenkul ve araba piyasasında yapılan dövizle satış, artık günlük alış-verişlerde de karşımıza çıkıyor

GIYNIK Gazetesi’ne ulaşan birçok kişi alış-verişlerinde, “Euro, sterlin yok mu?” sorusuyla karşılaştıklarını iddia ediyor

Özellikle elektronik ürün satan mağazalar artık dövizi günlük kurdan TL’ye çevirmek yerine, doğrudan döviz talep ediyor

GIYNIK- Özel Haber

TL SÖZDE RESMİ PARA BİRİMİ… KKTC’nin “resmi para birimi Türk Lirası” ama birçok alış-verişte artık “TL geçmiyor”, satıcılar doğrudan döviz talep ediyor. Ülkede uzun yıllardır gayrimenkul ve araba piyasasında yapılan dövizle satış, artık günlük alış-verişlerde de karşımıza çıkıyor. GIYNIK Gazetesi’ne ulaşan birçok kişi alış-verişlerinde “Euro, sterlin yok mu?” sorusuyla karşılaştıklarını ileri sürüyor. Özellikle elektronik ürün satan mağazalar artık dövizi günlük kurdan TL’ye çevirmek yerine, doğrudan döviz talep ediyor. Türkiye’deki 14 Mayıs seçimleri sonrasında TL’nin dövizler karşısındaki durumunun tahmin edilemez oluşu en önemli neden olarak görülüyor.

ÇALIŞANIMIZ ÜRÜNÜ ALAMADI… GIYNIK Gazetesi’ne ulaşan bu şikayetlerin benzerini hafta sonu gazetemizin bir çalışanı da yaşadı. Lefkoşa’da elektronik ürün satan bir mağazaya giden çalışanımız. Fiyatı Euro türünden olan bir ürünü satın almak istediğini belirterek, ödemeyi günlük kurdan nakit Türk Lirası ile yapacağını söyledi. Ancak, satıcı, “akşamdan sabaha TL’nin değer kaybettiğini” savunarak, ödemenin Euro ile yapılmasını istedi. Satıcı, “paranızı Euro’ya çeviriniz öyle geliniz” diyerek, “açıkça” Türk Lirası karşılığında malı satamayacağını beyan etti.

TL’YE KARŞI OLUMSUZ TAVIR… Türkiye’deki seçimler öncesinde piyasaların, TL’ye karşı olumsuz bir tavır takındığı ve değer kayıplarının da derinleştiği görülüyor. Gerek Türkiye piyasaları gerekse küresel piyasalarda seçim sonrasında “çok sert bir devalüasyondan” söz ediliyor. Uluslararası ekonomi çevrelerinde, seçimi muhalefetin kazanması halinde Türk ekonomisinde “faiz yükseltme” de dahil olmak üzere “Ortodoks” politikalara geri dönüş yönünde bir beklenti oluştu. Bu beklentinin gerçekleşmesi halinde TL’nin değer kazanacağına, tersi olması halinde ise değer kayıplarının artacağına yönelik yaygın bir inanç var.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu