EkonomiGenelKıbrısManşet

Türk Lirası bayrama daha moralli girmeye hazırlanıyor

Türkiye’de halkın bayram için döviz bozdurması, Türk Lirası’na yaradı. TL'nin, dövizler karşısındaki yükselişi sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) beklentilere paralel politika faizini %19’da sabit tutuğu Para Politikası Kurulu (PPK) sonrası, morali düzelen Türk Lirası Türk Lirası bayram öncesinde değer kazanıyor.

Türkiye’de halkın Kurban Bayramı dolayısıyla döviz bozdurması, TL’nin yükseliş eğilimini destekleyen bir unsur olarak ön plana çıkıyor.

TCMB’nin faiz kararı sonrasında dolar olmak üzere dövizlerde sınırlı gerileme yaşanırken piyasalar daha çok küresel gelişmelere odaklandı.

Türkiye piyasasında saat 10.30 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.31 düşüşle 8.5379 seviyesinde, Euro/TL %0.37 düşüşle 10.0740 seviyesinde, sterlin/TL de %0.52 düşüşle 11.7776 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.58 TL’den, Euro 10.14 TL’den, sterlin de 11.85 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.53 TL, Euro’da 10.08 TL, sterlinde 11.78 TL düzeyinde.

ERKEN FAİZ İNDİRİMİ ENDİŞELERİ SÜRÜYOR

Bankacılara göre, TCMB’nin politika faizinin önümüzdeki bir ay boyunca %19’da kalacağının anlaşılması endişeleri azaltsa da önümüzdeki aylarda erken bir indirim olabileceğine yönelik endişeler tamamen ortadan kalkmış değil.
Bankacılar, bu haftaki PPK’da ek sıkılaştırma mesajı olmamasını olumsuz bir gelişme olarak değerlendirirken bir indirim mesajı verilmemesi ise olumlu algılandı.

GÖZLER ARTIK ENFLASYON RAPORUNA ÇEVRİLDİ

Bu kapsamda piyasalarda TCMB gündemi açısından takip edilecek bir sonraki gelişme ayın son gününde gerçekleşecek yılın üçüncü enflasyon raporu olacak.

Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi %15 üzerine çıkarken TCMB’nin tahmini %12.2 seviyesinde bulunuyor. Bankacılar TCMB’den PPK öncesi belirgin yukarı revizyon bekliyorlardı. Ancak PPK’da buna yönelik bir sinyal olmaması piyasayı şaşırttı.

Tüketici enflasyonu %17.53 ile Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek düzeye çıkarken, son verinin ardından ekonomistler yılsonu enflasyon beklentilerindeki düşüşleri azaltma eğilimini belirginleştirdiler. TÜFE ile ÜFE arasındaki farkın 25 puanın üzerine çıkması, enerji fiyat zamları ve kuvvetli büyüme TÜFE üzerindeki yukarı riskleri belirgin hale getirdi.

LOKALLERDE SINIRLI TL’YE YÖNELİŞ VAR

Önümüzdeki haftanın büyük bölümünde bayram tatili nedeniyle piyasalar tatil olacak. Bu nedenle Türkiye’de lokallerin bir miktar dövizden TL’ye yöneldikleri görülüyor. Bayrama yönelik bu yaklaşım TL’yi kısa vadede destekliyor.

Türkiye’de ayrıca, tatiller nedeniyle işlem hacimlerinde belirgin düşüş bekleniyor. Bugün Hazine’nin Haziran ayına ilişkin bütçe verileri ve TCMB’nin haftalık menkul kıymet, para banka ve rezerv verileri takip edilecek.

Kurdaki düşüşte ABD Merkez Bankası’nın destekleyici politikasını sürdüreceğine yönelik yorumlanan mesajlarının da etkili olduğu vurgulanıyor.

BORSA GÜNE ARTIDA BAŞLADI

Öte yandan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yeni güne önceki kapanışa göre 3.08 puan ve %0.23 artışla 1,370.32 puandan başladı.

Bankacılık endeksi %0.34, holding endeksi %0.33 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran %0.58 ile gayrimenkul yatırım ortaklığı, en çok değer kaybeden %0.06 ile gıda, içecek oldu.

Dün resmi tatil nedeniyle kapalı olan Borsa İstanbul’da, çarşamba günü yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, günü %1.52 değer kazancıyla 1,367.25 puandan tamamlamıştı.

Analistler, gelecek hafta sadece pazartesi öğlene kadar işlem gerçekleştirilecek ve Kurban Bayramı tatiline girecek Borsa İstanbul’da oynaklığın yüksek olabileceğini bildirdi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu