EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplumTürkiyeYaşam

Türk Lirası bir darbe de enflasyondan yedi!

Türk Lirası bir darbe de enflasyondan yedi. Sabah saatlerinde yukarı doğru hareketlenen Türk Lirası, beklentilerin üzerinde gelen enflasyon sonrasında düşüşe geçti.

Türk Lirası, yükselişle başladığı günde beklentilerin üzerinde gelen enflasyon sonrasında düşüşe geçti. TL, enflasyon verisi sonrasında sabah saatlerindeki çıkışını geri verdi.

Dolar/TL kuru Kasım ayında %40.29 yükselerek 2001’in Şubat ayından bu yana en büyük aylık yükselişi kaydederken 2018 Ağustos ayındaki yükselişi de geride bırakmış oldu. Sene başından bu yana %84 yükseliş kaydeden dolar/TL, 2021 yılına 7.40 seviyesinde başlamıştı.

Türk lirası hafta başından bu yana dolar karşısında %10’a yakın değer kaybederek en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu.

Türkiye piyasasında Kıbrıs saat ile 10.20 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %1.13 artışla 13.7655 seviyesinde, Euro/TL %1.10 artışla 15.5507 seviyesinde, sterlin/TL de %0.90 artışla 18.2837 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 13.80 TL’den, Euro 15.46 TL’den, sterlin de 18.33 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 13.65 TL, Euro’da 15.40 TL, sterlin de 18.10 TL düzeyinde.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi 536 baz puan seviyesinde bulunurken 10 yıllık tahvil faizi %21.3 civarında seyrediyor. Bloomberg Dolar Spot Endeksi bugün %0.1 yükselişle 1,185 seviyesinde bulunurken 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizi %1.43 seviyesinde bulunuyor.

ENFLASYON SON 3 YILIN ZİRVESİNDE

Bu arada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre tüketici fiyatları Kasım’da yıllık %21.31 arttı. Böylelikle yıllık tüketici enflasyonunda Kasım 2018’den bu yana en yüksek seviye kaydedildi.

Tüketici fiyatlarındaki aylık artış %3.51 olurken yıllık çekirdek enflasyon ise %17.62’ye yükseldi.

Bloomberg HT’nin enflasyon anketine katılan 24 kurumun medyan beklentisi Kasım ayında enflasyonun yıllık %20.7, aylık ise %3 olması yönündeydi.

Ankete katılan kurumlar arasında en düşük beklentiyi paylaşan kurum aylık enflasyonun %1.80 olacağını belirtirken en yüksek beklentiyi paylaşan kurum enflasyonun Kasım ayında %3,6 olarak gerçekleşeceğini ifade etmişti.

KAVCIOĞLU’NDAN FAİZ MESAJINA RAĞMEN TL’DE BASKI SÜRÜYOR

Öte yandan, TL’nin sadece Kasım ayında %30’ları aşan değer kaybıyla birlikte, enflasyonun önümüzdeki aylarda 10 puan yükselerek %30’lara yükselmesi beklenirken, TCMB Aralık ayında son bir faiz indirimi yaptıktan sonra gelecek yıl indirimlere son vereceğinin sinyalini dünkü yatırımcı toplantısında verdi.

Faiz indirimlerinin gelecek yıl duracağı sinyali dışında hükümet ve TCMB’den TL’deki değer kaybını durduracak bir açıklama gelmemesi, buna ek olarak TCMB’nin döviz piyasasına müdahalede bulunmak için geçtiğimiz yıllara göre çok daha düşük döviz rezervinin bulunması TL’nin daha da değer kaybının sürebileceği endişesini yaratıyor.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hafta mecliste yaptığı konuşmasında düşük faiz oranları olmadan yüksek büyüme oranlarının yakalanamayacığını söyleyerek, yüksek ekonomik büyüme ve istihdam artışı üzerine kurulu ekonomi politikası için faizlerin düşük kalmasının elzem olduğuna dikkat çekmişti.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, döviz, piyasa, KKTC piyasası, Erdoğan, faiz, enflasyon, TCMB, enflasyon, ekonomi, CDS,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu