EkonomiKıbrısManşetSağlıkTürkiye

Türk Lirası bugün hafif dalgalı seyirde

TC merkez Bankası’nın Perşembe günü açıklayacağı faiz kararını bekleyen TL faifif kayıplar ve kazançlar arasında dalgalanıyor


Türk Lirası bir yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararını beklerken bir yandan da artan koronavirüs vakaları nedeniyle alınacak önlemlere odaklandı.

Rusya’nın Türkiye’deki Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle iki ülke arasında 15 Nisan ile 1 Haziran arasında yapılacak uçuşların sayısını azaltması turizm sektörüne soğuk duş etkisi yaptı. Piyasalar Türkiye’de alınacak yeni önlemleri izliyor.

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın 15 Nisan’daki faiz kararı öncesi 8.20 altında yatay bir seyir izliyor. Kurda yeni koronavirüs önlemleri Hazine borçlanmaları, sanayi üretim verileri ve küresel piyasalardaki hareketler etkili olacak.

Türkiye piyasasında haftaya 8.20 altında başlayan kur dün 8.20’nin üzerine çıktı ancak bu da geçici oldu. Dolar/TL saat 11.00 itibarıyla dünkü kapanışa kıyasla %0.20 artışla 8.1584 seviyesinde, Euro/TL %0.16 artışla 9.7117 seviyesinde ve sterlin/TL de %0.26 artışla 11.2164 seviyesindeydi.

KKTC serbest piyasasında aynı dakikalarda dolar 8.18 TL’den, Euro 9.73 TL’den sterlin ise 11.25 TL’den satılıyordu. Alış kurları ise dolarda 8.13 TL, Euro’da 9.68 TL, sterlinde de 11.19 düzeyindeydi.

Şubat ayında 300’ün altına kadar geriledikten sonra TCMB başkanının görevden alınmasıyla Mart sonunda 500 baz puana yaklaşan Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i bu sabah aynı saatte 440/446 seviyesindeydi.

FAİZ İNERSE TL ÇÖKER

TCMB’nin beklentilerin aksine erken bir faiz indirimine gitmesi ihtimalinde ise TL’nin sert değer kaybı yaşamasına kesin gözüyle bakıyorlar.

Morgan Stanley bu senaryoda dolar/TL’nin 9.50-10.00 seviyesini test etmesini bekliyor. Yatırım bankası, TCMB’nin bu hafta sıkılaştırma yanlısı bir söylem ya da yönlendirme yapması halinde ise dolar/TL’nin 7.75-8.00 bandına düşebileceğine işaret ediyor.

TURİZM CARİ AÇIK İÇİN RİSK

Öte yandan Rusya, Türkiye’deki COVID-19 vakalarındaki artış nedeniyle iki ülke arasında 15 Nisan ile 1 Haziran arasında yapılacak uçuşların sayısını azalttı.

Türkiye’de dün art arda altıncı günde de 50.000’in üzerinde yeni koronavirüs vakası tespit edilirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni vaka sayılarının zirve yaptığı salgının yavaşlatılması için bilim kurulunun önerdiği önlemlerin bugünkü kabine toplantısında ele alınacağını söyledi.

Bankacılar turizmde olası kayıpların devam etmesinin cari açığın finansmanı açısından risk unsuru olduğunu belirtirken gelişmeleri yakından izliyorlar.

Reuters’da dün yayımlanan bir haberde de dikkat çekildiği üzere yeni önlemlere ilişkin birçok seçenek değerlendiriliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu