EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası bugün kazançlı tarafta

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz karşıtı söyleriyle sert düşüşler yaşayan TL, bugün biraz toparlandı. Öğle saatleri itibarıyla KKTC piyasasında dolar 7.49 TL’den, Euro 9.06 TL’den ve sterlin de 10.18 TL’den satılıyor

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz karşıtı söyleriyle sert düşüşler yaşayan TL, bugün biraz toparlandı. Öğle saatleri itibarıyla KKTC piyasasında dolar 7.49 TL’den, Euro 9.06 TL’den ve sterlin de 10.18 TL’den satılıyor.

Türk Lirası, geçen hafta boyunca her iki yönlü sert dalgalanırken TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz eleştirileriyle haftayı sert düşüşle tamamlamasının ardından, bu hafta da “faiz sömürüsü” eleştirisinin artçı sarsıntılarını yaşıyor.

Piyasalar, Perşembe günü yapılacak TC Merkez Bankası’nın PPK toplantısına dikkat kesilirken, faiz artışı beklenmeyen toplantıdan ekonomi ve enflasyonla ilgili çıkacak değerlendirmeler takip edilecek.

TL HAFİF TOPARLADI

Haftanın ilk gününü %12’in üzerinde kayıplarla kapatan Türk Lirası, bugün öğle saatlerine doğru dengelendi. Dün günün ilk bölümünde 7.54’e kadar tırmandıktan sonra piyasaların kapanışına doğru 7.46-7.47’lerde dengelenen dolar/TL, bugün 7.43-7.45 bandında hareket ediyor.

Türkiye piyasalarında saat 12.45 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.48 düşüşle 7.4421, Euro/TL %0.05 düşüşle 9.0253 ve sterlin/TL de %0.19 düşüşle 10.1377 seviyesinde el değiştiriyordu.

KKTC serbest döviz piyasasında da aynı dakikalarda 7.49 TL’den, Euro 9.06 TL’den ve sterlin de 10.18 TL’den satılıyordu.

ERDOĞAN VE DOLARİZASYON

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen Cuma günü, hükümetin temel hedefinin fiyat istikrarı yani enflasyon ile mücadele olduğunu, ancak enflasyondaki düşüşün sadece kur istikrarı değil, bizzat karşı çıktığı yüksek faizin de indirilmesiyle sağlanması gerektiğini söylemişti. Bankaları “sömürü” ile eleştiren Erdoğan yüksek faiz ile övünmemek gerektiğini de ifade etmişti.

Yatırımcıların TL’ye yönelik önerileri sürerken lokal yatırımcılarda ise dolarizasyondan dönüş için en ufak bir sinyal görülmüş değil. Son olarak geçen hafta Socienete Generale dolar/TL’de 6.7 hedefi ile öneri yaptı. Yurtiçi yerleşiklerin altın ve döviz hesapları 8 Ocak haftasında yeni tarihi rekor olan 235.86 milyar dolara yükselmiş durumda. Döviz mevduatlarının toplam mevduattaki payı da %53.4’e yükselmiş durumda.

TCMB’nin son 2 yılda 130 milyar dolarlık rezerv kaybında önemli bir etkisi bulunan dolarizasyonda henüz çözülme olmaması piyasalarda önemli bir endişe olarak takip edilmeye devam ediyor. Öte yandan kamu bankalarının 2020 ortasında 12 milyar doları aşan döviz açık pozisyonu 8 Ocak haftası itibarıyla 1 milyar doların altına inmiş durumda.

TCMB’DEN FAZİ ARTIŞI BEKLENMİYOR

Perşembe günkü PPK toplantısı için genel beklenti TCMB’nin Kasım ve Aralık 2020’de dezenflasyonu sağlamak adına gerçekleştirdiği toplam 675 baz puan artışın ardından atılan adımların etkisini izlemek adına faizleri sabit tutacağı şeklinde.

Reuters anketine katılan 20 kurumun 15’i Ocak ayında politika faizinin sabit tutulmasını, 5’i ise faizlerde artış bekliyor. Artış beklentilerinin üç tanesi 50, diğer ikisi ise 100 baz puan yönünde. Yılın ikinci yarısı itibarıyla ise faiz indirimlerine başlaması ve 375 baz puanlık indirime gitmesi bekleniyor.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra bu sabah 329/335 seviyesinde.

Piyasadaki genel beklenti, Hazine’nin yılın ilk haftalarında CDS’lerde 300 baz puanın altına düşüş ile birlikte uluslararası piyasalarda bir “eurobond” ihracına çıkması yönünde.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu