EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

Türk Lirası bugün negatif yönlü hareket ediyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dövizde zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan yükseltmesi, Türk Lirası üzerinde pek etkili olamadı. Lira bugün negatif yönlü hareket ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dövizde zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan yükseltmesi, Türk Lirası üzerinde pek etkili olamadı. Lira bugün negatif yönlü hareket ediyor.

Ekonomistler düzenleme ile Merkez Bankası hem rezervlerini artırmayı hem de bankaların döviz tutmasının maliyetini artırmayı hedeflediğini söyledi.

Söz konusu düzenlemenin kurda mevcut fiyatlamalara etkisi olmadı. Dolar/TL Türkiye piyasasında de 8.44-8.45 bandında, KKTC piyasasında ise 8.48-8.49 bandında işlem görmeye devam ediyor. Dün en düşük 8.4085 ve en yüksek 8.4678 seviyelerini gören dolar/TL, günü bir önceki kapanışa göre %0.2 artışla 8.4422’den tamamlamıştı.

Türkiye piyasasında saat 11.20 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.17 artışla 8.4421 seviyesinde, Euro/TL %0.31 artışla 9.9768 seviyesinde, sterlin/TL de %0.35 artışla 11.6799 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.48 TL’den, Euro 10.02 TL’den, sterlin de 11.71 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.42 TL, Euro’da 9.95 TL, sterlin de 11.65 TL düzeyinde.

Dolar endeksi önceki kapanışa göre %0.1 değer kaybıyla 92.5 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi önceki kapanışın %0.1 üzerinde 1.1817’den işlem görüyordu.

Analistler, son dönemde açıklanan veriler ve yeni tip koronavirüs salgınına yönelik gelişmelerin, destekleyici para politikalarının bir müddet daha devam edeceği beklentilerini güçlendirdiğini belirterek, döviz piyasasında temkinli seyrin sürdüğünü ifade etti.

Bugün ABD’de New York Fed imalat endeksi, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verilerinin takip edileceğini bildiren analistler, bir süredir 92.3-92.8 bandında seyreden dolar endeksinin bundan sonraki yön tayininde kırılma yönünün önemli olacağını söyledi.

TCMB’NİN ZORUNLU KARŞILIK DÜZENLEMESİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Temmuz ayında aldığı TL cinsi zorunlu karşılıkların (ZK) döviz cinsi tutulabilme imkanın kademeli sona erdirme tarihiyle eş zamanlı olarak bugün döviz cinsi zorunlu karşılıklarda artış yaptığını açıkladı.

Bu çerçevede; yabancı para mevduat ve kıymetli maden depo hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları 200 baz puan artırıldı. Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı %21’den %23’e yükseldi. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise %15’ten %17’ye çıktı.

Yabancı para zorunlu karşılık oranlarının 2 puan daha artırılması sonrasında 1 Ekim 2021 tarihi itibarıyla Türk Lirası cinsinden zorunlu karşılık tesisleri yaklaşık 13,9 milyar Türk Lirası, döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılık tesisleri ise yaklaşık 3,4 milyar dolar karşılığı artacak.

GELECEK ERKEN FAİZ İNDİRİMİNE ÖNLEM Mİ?

Türkiye’de bazı bankacılar kararın erken faiz indirimine karşı dövize yönelimi engelleme önlemi olarak yorumlarken bu yorumlar çok fazla ön plana çıkmadı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TCMB’nin kararı önümüzdeki haftaki PPK öncesi alması farklı yorumlar oluşturuyor. Karara faiz indiriminde dövize yönelimi engellemeye hazırlık olarak yorumlar da var. Ancak biz kararın ROM (rezerv opsiyonu mekanizması) imkanındaki TL cinsi ZK’lar için döviz cinsi imkanın kaldırılması nedeniyle oluşan boşluğun teknik olarak tamamlanması amaçladığını düşünüyoruz” dedi.

Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek söz konusu kararı, son dönem içerisinde sistemde gözlenen yabancı para mevduat artışı sonrasında TCMB’nin brüt rezervlerini artırma isteği çerçevesinde okuduklarını, fiyatlamalara yönelik etkisini ise nötr olarak gördüklerini aktardı.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz, zorunlu karşılık, TÜFE, ROM, PPK, TC Merkez Bankası, faiz,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu