EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası büyüme verisi etkisinde yatay seyirde

Türk Lirası bugün TÜİK tarafından açıklanan büyüme verisi etkisinde yatay seyirde hareket ediyor. Dövizler dün Haziran seviyesine kadar indi.

Türk Lirası bugün TÜİK tarafından açıklanan büyüme verisi etkisinde yatay seyirde hareket ediyor. Dövizler dün Haziran seviyesine kadar indi.

Küresel piyasalar, artan enflasyon endişeleri ve para politikalarına yönelik belirsizliklerle karışık bir seyir izlerken, Türkiye’de bugün açıklanan büyüme verisi beklentilerin düzeyinde geldi.

Bugün ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yöneticilerinin yatırımcı ve ekonomistlerle gerçekleştireceği toplantılardan çıkacak haberler piyasanın yönünün belirlenmesi açısından dikkatle izleniyor.

Dolar/TL dün 8.2935 ile 11 Haziran’dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından günü önceki kapanışa göre %0.8 azalışla 8.3060’dan tamamlamıştı.

Türkiye piyasasında saat 11.20 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.01 artışla 8.3066 seviyesinde, Euro/TL %0.03 artışla 9.8075 seviyesinde, sterlin/TL de %0.05 artışla 11.4274 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.35 TL’den, Euro 9.86 TL’den, sterlin de 11.49 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.30 TL, Euro’da 9.80 TL, sterlin de 11.40 TL düzeyinde.

MERKEZ BANKASI YATIRIMCILARLA BULUŞUYOR

Bu arada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yöneticileri videokonferans yöntemiyle yatırımcı ve ekonomistlerle bugün 14:00 ve 16:00’da bir toplantı gerçekleştirecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yatırımcı, ekonomist ve analistlerle, katılımcıların genel makroekonomi, para politikası, finansal piyasalar, bankacılık gibi çeşitli konulardaki teknik içerikli sorularını cevapladığı yatırımcı toplantılarının yenisini videokonferans yöntemiyle gerçekleştirecek.

KÜRESEL PİYASALARDA ENFLASYON BASKISI

Öte yandan, enflasyon endişeleri, açıklanan son verilerle gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını nasıl şekillendireceğine yönelik belirsizlikleri artırırken, piyasalar üzerinde de baskıya neden oluyor.

ABD’de yıllık enflasyonun %5’in üzerine yerleşmesi ve ABD Merkez Bankası’nın, tahvil alımlarını azaltmaya bu yıl başlanabileceği yönlendirmesi sonrası Avrupa tarafında da benzer bir görünüm ortaya çıktı.

Dün açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon %3 ile Kasım 2011’den bu yanan en yüksek seviyesine çıktı. Veri sonrası Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi Klaas Knot’un açıklamaları, ECB’nin de tahvil alım programının tartışmaya açılabileceğini gösterdi.

Söz konusu gelişmelerle ABD ve Avrupa borsalarında dün sınırlı da olsa satıcılı bir seyir izlenirken, bugün Asya piyasalarında pozitif bir görünüm sergileniyor.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz, enflasyon, TÜİK, Merkez Bankası, tahvil alımı, ECB, para politikası, finansal piyasalar,

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu