DünyaEkonomiGenelManşet

Türk Lirası dert kaynağı

Dolar 18.70 TL sınırına dayandıktan sonra gerilerken, Euro ve sterlin uçuşa geçti

Dolar 18.70 TL sınırına dayandıktan sonra gerilerken, Euro ve sterlin uçuşa geçti

DOLAR DURDU, EURO VURDU

ABD Doları, yatırımcıların, faiz oranlarında bir zirvenin yakın olabileceği spekülasyonlarıyla zayıflarken, Euro ve sterlin güçleniyor. Türk Lirası karşısında 2022 yılının her ayını yükselişle kapatan dolar, hafta başından beri dalgalanma eğilimi içinde. Dolar fırtınasından şimdilik kurtulan TL, bu kez de Euro ve sterlin karşısında kaybediyor. Çok hızlı bir çıkış yakalayan Euro, Kasım ayının ilk 15 günü içinde TL değerini en az %4.5 oranında artırdı. Euro’ya ayak uyduran sterlin/TL’nin yükselişi ise %2.2’yi buldu. Dün saat 15.00 itibarıyla Türkiye piyasasında dolar/TL %0.03 artışla 18.6113; Euro/TL %1.05 artışla 19.3829; sterlin/TL de %1.50 artışla 22.1700 TL seviyesindeydi. KKTC döviz piyasası ise tatil nedeniyle kapalıydı.

EKONOMİDE SIKINTILAR ARTIYOR

Türk Lirası’nın değer kayıplarına da bağlı olarak KKTC ekonomisinde yaşanan bozulma giderek artarken, Halk nasıl geçineceğini, bu günleri nasıl atlatacağını şaşırmış durumda. Döviz kurlarındaki yükselişin etkisini tüm mal ve hizmetlerdeki astronomik enflasyonla hisseden vatandaşlar, dün kuruluş yıldönümünde nutuk atan yetkililerden ekonomi için adım atmasını bekliyor. Ancak, elinde gelişmelerle mücadele edecek enstrümanı bulunmayan KKTC’de ekonomi için ne gibi önlemler alınacağı halâ belli değil.

DOLAR’DAN EKİM’DE 21 YILIN YÜKSELİŞ SERİSİ

Dolar/TL bu hafta içinde düşüş eğilimi içinde olmasına rağmen Ekim ayında son 21 yılın yükseliş serisi rekorunu kırmıştı. Ekim ayında yükselen dolar/TL böylelikle 10 aydır aylık bazda yükselişini sürdürmüştü. Bu trend, 2001’den bu yana en uzun aylık yükseliş serisi oldu. Ancak, Morgan Stanley analistleri enflasyonda gevşeme beklentileriyle doların ABD tahvil getirileriyle birlikte 2023’te gerileme sürecine girmesini, bunun da gelişen ülke varlıklarını desteklemesini bekliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu