EkonomiGenelKıbrısManşet

Türk Lirası dert kaynağı

Mart ayı başından beri Türk Lirası’nda yaşanan yüksek oranlı değer kayıpları vatandaşa kâbus dolu günler yaşatıyor

Mart ayı başından beri Türk Lirası’nda yaşanan yüksek oranlı değer kayıpları vatandaşa kâbus dolu günler yaşatıyor

TL’nin değer kayıpları iğneden ipliğe her türlü mal ve hizmette zam yağmurlarının yağmasına da neden oluyor

KÂBUS DOLU GÜNLER YAŞANIYOR… Türkiye’deki iç politik gelişmeler ve TC Merkez Bankası operasyonları başta olmak üzere, önce Covid-19 salgını ardından, küresel jeopolitik gelişmeler ve sonunda sıcak savaşa dönüşen Rusya-Ukrayna sürtüşmesi, Türk Lirası’nı iyice değersizleştirdi. Türk Lirası’nın değer kayıpları bir türlü önlenemezken, dünyanın en değersiz para birimleri arasına yuvarlanması (çok küçük azınlık hariç) hem Türkiye’deki hem de Kuzey Kıbrıs’taki insanların başlıca dert kaynağı haline geldi. Özellikle döviz borcu olanlar bir yandan iğneden ipliğe gelen zamlarla patlayan enflasyon öte yandan TL’nin erimesi karşısında kâbus dolu günler yaşamaya başladı.

TL 9 GÜNDÜR DEĞER KAYBEDİYOR… Türk Lirası dün itibarıyla değer kayıplarını dokuzuncu gününe taşıdı. Mart başından beri küçük oranlarla eriyen TL’deki kayıplar 9 Mart günü iyice büyüdü. Dün saat 16.00 itibarıyla TL, günlük bazda dolar karşısında %1.25, Euro karşısında %2.25 ve sterlin karşısında da %1.65 oranında değer kaybı yaşıyordu. KKTC piyasasında aynı dakikalarda dolar 14.75 TL’den, Euro 16.20 TL’den, sterlin ise 19.40 TL’den alıcı arıyordu. 28 Şubat tarihinde dolar 13.89 TL’den, Euro 15.53 TL’den, sterlin de 18.59 TL’den satılıyordu.

HÜKÜMET ORTADA YOK… KKTC’de 23 Ocak’ta yapılan erken genel seçimlerde oy patlaması yaşayarak 24 milletvekili ile iktidar koltuğunu koruyan UBP ile minik ortakları DP ve YDP’li yetkililer, ülkede ekonomik kriz yokmuş gibi davranmaya devam ediyor. Ülkede her gün yeni bir sıkıntıya uyanan vatandaşlar, zam yağmurundan ve TL’nin erimesinden kurtulmaya çaba harcarken, hükümet ortaklarının seçimlerde verdikleri “refah dolu günler gelecek” vaadinin tutulmasını bekliyor.

TL NEDEN DEĞER KAYBEDİYOR? “Risklerdeki artış, ekonomide beklentileri bozar. Bu bozulma yabancı yatırımcıların beklentileri kadar yerli yatırımcıların da beklentilerini bozar. Bu bozulmaların sonucunda TL değer kaybeder. TL’deki değer kaybı ithal girdi maliyetlerini ve dış borçların TL karşılığını yükselterek üretim maliyetlerini dolayısıyla mal ve hizmetlerin fiyatlarını yükseltir”. Ancak, bu anlatılanlar Türkiye için geçerli. KKTC için söylenecek tek bir cümle var: KKTC’de Türk Lirası kullanıldığı için, Türkiye’deki herhangi bir nedenden dolayı TL değer kaybedince, KKTC’de de değer kaybediyor. Hem de fazlasıyla…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu