EkonomiGenelManşetTürkiye

Türk Lirası enflasyondan fayda sağlamaya çalışıyor

TL, Türkiye’de faize dayanan enflasyon sonrası artışını hızlandırdı. Euro uzun süre sonra 10 TL’nin altını görürken, dolar 8.36’ya, sterlin de 11.65 indi

 

Türk Lirası 18 yılın rekorunu kırarak %18.95’e fırlayan enflasyondan fayda sağlamaya çalışıyor. KKTC piyasasında Euro uzun süre sonra 10 TL’nin altını görürken, dolar 8.36 TL’ye, sterlin de 11.65 TL’ye kadar indi.

Dolar/TL, enflasyonun beklentileri aşması sonrasında TCMB’den kısa vadede faiz indirimi gelmeyeceğine dair beklentilerle düşüş kaydetti.

Dolar/TL piyasa beklentisinin yukarısında gelen enflasyon verisi sonrasında Türkiye piyasasında 8.30 seviyesine kadar geriledi. Enflasyonun faiz sınırına dayanması sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmeyeceğine dair beklentilerin güçlenmesi dolar kurundaki gerilemede etkili oldu.

Türkiye piyasasında saat 12.20 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.19 düşüşle 8.4283 seviyesinde, Euro/TL %0.08 düşüşle 9.8957 seviyesinde, sterlin/TL de %0.03 düşüşle 11.5841 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.36 TL’den, Euro 9.94 TL’den, sterlin de 11.65 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.30 TL, Euro’da 9.84 TL, sterlin de 11.56 TL düzeyinde.

Türk lirası Temmuz ayında %2.5 yükselişle en fazla değer kazanan gelişen ülke para birimi olurken sene başından bu yana hala en fazla değer kaybeden ikinci gelişen ülke para birimi konumunda.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 380 baz puan civarında bulunurken 2 yıllık gösterge tahvil faizi %18,61 civarında bulunuyor.

POLİTİKA FAİZİ ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLACAK

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, geçtiğimiz hafta enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, emtia fiyatları, kur ve artan talebin enflasyonu yukarı yönlü etkilediğini ifade etmiş, politika duruşunun enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edeceğini söylemişti.

TCMB yılın üçüncü enflasyon raporunda 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize ederek %12.2 olan enflasyon tahmini %14.1’e yükseltmişti.

Kavcıoğlu, enflasyonla mücadelenin toplumsal mutabakatla yapılması gerektiğini söylediği konuşmasında, “Enflasyon davranışları bozuldu, TCMB yalnız kaldı, eşgüdüm gerekli. Enflasyonla mücadeleyi vatandaştan, firmalara odalardan kurumlara herkesin içselleştirmesi gerek.” demişti.

ENFLASYON FAİZE DAYANDI, REEL FAİZ SIFIRA YAKLAŞTI

Tüketici enflasyonu Temmuz ayında beklentilerin üzerinde %18.95 seviyesinde açıklanırken, reel faiz de sıfıra yaklaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, geçen haftaki Enflasyon Raporu sunumunda politika faizinin, enflasyon oranının üzerinde belirlenmeye devam edeceğini yinelemişti.

Aradaki fark bu veri ile belirgin şekilde azaldı ve Türkiye’nin gerçekleşen enflasyona göre reel faizi %1.47’den %0.05’e geriledi. Türkiye’de politika faizi halen %19 olarak uygulanıyor.

ÜFE-TÜFE MAKASI AÇILDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Temmuz’da tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre ise %1.80 artış gösterdi.

Üretici fiyatlarındaki yukarı yönlü ivme de etkisini korudu. Verilere göre üretici fiyat endeksi Temmuz’da bir önceki aya göre %2.46 arttı. Yıllık bazda bakıldığında ise üretici enflasyonunun %44.92 olduğu izlendi.

Bu verilerin ardından Temmuz ayında üretici fiyat endeksindeki yıllık artışla tüketici fiyat endeksi arasındaki yıllık artış arasındaki makas da yaklaşık 26 puanla rekor tazeledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu