EkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Türk Lirası güne yatay seyirde başladı

Türk Lirası, küresel piyasaların karışık bir seyir izlediği güne gerek Türkiye gerekse KKTC piyasasında sabah saatlerine yatay seyirde başladı

GIYNIK ÖZEL

Türk Lirası, küresel piyasaların karışık bir seyir izlediği güne gerek Türkiye gerekse KKTC piyasasında sabah saatlerine yatay seyirde başladı.

Dün dalgalı bir seyir izledikten sonra yataya geçen dolar, sterlin ve Euro bubün daha sakin. Türkiye piyasalarında saat 10.30 itibarıyla Dolar/TL hafif artışla 7,8967; Euro/TL hafif düşüşle 9.3060, sterlin/TL de hafif düşüşle 10.2888 seviyesinde el değiştiriyordu.

KKTC piyasasında ise kurlar bugün dünkü değerlerine yakın seyrediyor. Aynı dakikalarda dolar 7.94 TL’den, Euro 9.36 TL’den ve sterlin de 10.35 TL’den alıcı buluyordu.

KÜRESEL PİYASALAR KARIŞIK SEYİRDE

Küresel piyasalarda ise bugün karışık bir seyir yaşanıyor. ABD borsalarındaki dünkü güçlü kapanışların ardından ABD vadelileri yatayda seyrederken Asya borsaları, Çin hisse piyasasında tatil sonrası yükselişin yerini düşüşe bırakmasıyla Wall Street’teki güçlü kazanımları sürdüremeyerek geriledi. Ancak teknoloji sektörü hisselerine gelen alımlar ve ABD mali canlandırma planıyla ilgili yeni beklentiler risk iştahını canlı olduğuna işaret etti.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi %0,09 gerilerken, Japonya’nın Nikkei endeksi %0.2 düştü. Shanghai bileşik endeksi, geçen haftaki resmi tatil sonrasındaki iki işlem gününde kaydettiği kazanımların ardından %0.5 düşerken, Çin’deki lokomotif hisseleri izleyen endeks ise %0.3 geriledi.

ALTIN FİYATLARI DÜŞÜŞTE

Wall Street’te ise Nasdaq dün %2.56 ile bir ay içinde olan en sert günlük yükselişi kaydetti. Dow Jones %0.88 artarken, S&P 500 ise %1.64 yükseldi. Dolar üç haftalık dip seviyesi yakınlarında seyrederken, diğer güvenli liman varlıklardan altın ise yatırımcıların risk iştahlarının artmasıyla üç haftalık zirvesinin altına geriledi.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı %0.6 düşüşle 1,910.76 dolar seviyesine gerilerken, ABD altın vadelileri ise %0.3 düşüşle 1,923 dolar seviyesine geriledi.

Devasa koronavirüs mali canlandırma tedbirleri, çoğunlukla enflasyona ve paranın değer kaybına karşı tedbir olarak görülen altını destekleyerek, yıl başından beri altın fiyatlarının yaklaşık %26 artmasını sağladı.

BRENT PETROL YÜKSELDİ

Petrol fiyatları, Norveç, Meksika Körfezi ve Libya’daki petrol üretiminin tekrar başlamasıyla dün kaydettiği yaklaşık %3 kaybın artından yatay seyretti.  Uluslararası Enerji Ajansı bugün yayımladığı raporda 2020 yılında küresel enerji talebinin %5 düşeceği tahminini yaptı.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı 4 sent yükselişle 41.76 dolar seviyesine çıkarken, ABD hafif ham petrolü ise 4 sent yükselişle 39.47 dolar seviyesine çıktı.

ABD’li işçilerin Delta kasırgasından sonra Meksika Körfezi’ndeki petrol platformlarına geri dönmeleri ve Norveçli işçilerin de grevi sona erdirip iş başı yapmalarıyla tüm gözler OPEC üyesi Libya’ya çevrilmişti. Libya, Pazar günü Sharara petrol sahasından ihracatı engelleyen mücbir sebepleri kaldırmıştı.

Libya’nın Pazartesi günkü toplam günlük petrol üretimi 355,000 varil oldu. Kuşatmadan önce ise Sharara petrol sahasında günlük 300,000 varil petrol üretiliyordu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu