DünyaEkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

Türk Lirası haftaya hafif dalgalı başladı

Türk Lirası yeni haftaya hafif dalgalı başladı. Eylül ayı başından bu yana düşüşünü soluksuz sürdüren TL bugüne artışla girdi, ardından hafif inişli çıkışlı seyre döndü.

Türk Lirası yeni haftaya hafif dalgalı başladı. Eylül ayı başından bu yana düşüşünü soluksuz sürdüren TL bugüne artışla girdi, ardından hafif inişli çıkışlı seyre döndü.

Türk Lirası yeni haftaya dalgalı başladı. Eylül ayı başından bu yana düşüşünü soluksuz sürdüren TL bugüne artışla girdi. Ardından düşüşe geçen TL saat 10.00 sıralarında hala pozitif taraftaydı.

Sabah saatlerinde dolar/TL ve euro/TL’de düşüş %2’ye yaklaşırken piyasaların açılması ve tüketici güven endeksindeki sert düşüşün de etkisiyle kurlar kayıplarını geri aldı.

Geçen haftanın son işlem gününde tarihi seviyeler olan 11.35 sınırına kadar yükseldikten sonra haftayı 11.25’ten tamamlayan dolar/TL, yeni haftaya düşüşle başladı. Piyasaların açılışına doğru düşüş daha da derinleşirken dolar/TL, %1.7 düşüşle 11.05 seviyelerine kadar çekildi. Geçen hafta 12.70’in hemen üzerinde kapanan euro/TL de %2’ye yaklaşan düşüşle 12.46’lı seviyelere indi. Ardında kurlar yükselişe geçti.

Türkiye piyasasında Kıbrıs saat ile 10.00 sıralarında dolar/TL Cuma günkü kapanışa kıyasla %0.26 düşüşle 11.2013 seviyesinde, Euro/TL %0.42 düşüşle 12.6243 seviyesinde, sterlin/TL de %0.40 düşüşle 15.0473 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 11.23 TL’den, Euro 12.65 TL’den, sterlin de 15.08 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 11.10 TL, Euro’da 12.58 TL, sterlin de 15.00 TL düzeyinde.

DOLAR ENDEKSİ 16 AYIN ZİRVESİNDE

Güvenli liman olarak görülen dolar, Avrupa’daki koronavirüs kısıtlamalarının yeniden gündeme gelmesi ve koronavirüs vakalarında görülen artışın neden olduğu endişelerin etkisiyle euro karşısında 16 ayın zirvesine yakın işlem gördü. Dolar endeksi, geçen hafta 96.266 ile kaydettiği 16 ayın zirvesinden çok uzaklaşmayarak 96.065 seviyesinden işlem gördü.

Euro, %0.23 düşüşle 1.1274 dolara gerileyerek Cuma günü kaydettiği 1.1250 dolara yaklaştı. Cuma günkü seansta görülen seviye, geçen yılın Temmuz ayından bu yana görülen en düşük seviyeydi.

Dolar, riske duyarlı Avustralya ve Kanada doları karşısında Ekim ayının başlarından bu yana görülen en yüksek seviyeye yakın seyrederken, ham petroldeki gerileme emtia bağlantılı para birimleri üzerinde baskı oluşturdu.

Dolar, Cuma günü ekonomik toparlanmadaki hızlanma ve yüksek enflasyon devam ederken, varlık alımlarının öngörülenden daha hızlı gerçekleştirilmesinin uygun olabileceğini belirten Fed yetkilileri Richard Clarida ve Christopher Waller’ın sıkılaştırma yanlısı açıklamalarından da

destek buldu.

DOLAR, ALTIN FİYATINI BASKI ALTINDA TUTUYOR

ABD dolarının önde gelen para birimleri karşısında güçlenmesinin etkisi ile 1,849 dolar/ons desteğinin gerisine düşen altın, bu sabah yatay seyir izliyor.

Haftanın ilk gününde 1,839-1,849 dolar/ons aralığında hareket eden spot altın fiyatı şu sıralarda 1,842 dolar/ons seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, enflasyon endişeleri ile güvenli liman arayışının altın fiyatına destek vermeye devam ettiğini, ancak önde gelen merkez bankalarının yüksek enflasyona karşı faizi artırma yönüne gitme sinyalleri vermeleri halinde altın fiyatında aşağı yönlü bir trendin başlayabileceğini ifade ediyorlar.

Türkiye içinde vatandaşların yakından takip ettiği gram altın, 660 liranın üzerinde seyrediyor.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, döviz, piyasa, KKTC piyasası, altın, dolar endeksi, koronavirüs,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu