DünyaEkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası iki gündür negatif tarafta

Türk Lirası iki gündür negatif tarafta hareket ederken, beş gün üst üste süren kazançlarını geri vermeyi sürdürüyor. Dolardaki artış bugün %1’e yaklaştı.

Türk Lirası iki gündür negatif tarafta hareket ederken, beş gün üst üste süren kazançlarını geri vermeyi sürdürüyor. Dolardaki artış bugün %1’e yaklaştı.

Türkiye’de piyasalar, geçen hafta ve bu haftanın ilk iki gününde TC Merkez Bankası’nın faizde hemen indirime gitmeyeceği beklentisini satın alarak, TL’nin güçlü kalmasını sağlarken, Fed’in varlık alımı azaltma ihtimali doları 9 ayın en yükseğine taşıdı. Söz konusu gelişme TL’nin de aşağıya hareketlenmesini beraberinde getirdi.

Önceki gün küresel piyasalarda artan vaka sayısı ve salgındaki yeni varyantlar nedeniyle yükselişler yerini satışa bıraktı ancak, TL varlıklar pozitif ayrışarak, sürpriz yapmıştı. Dün ise endeksler bir önceki güne göre toparlarken, para birimleri de dolar karşısında sınırlı yükseliş yaşadı ancak TL yine sürpriz yaparak bu kez negatif ayrıştı.

Türkiye piyasasında saat 11.00 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.93 artışla 8.5192 seviyesinde, Euro/TL %0.67 artışla 9.9586 seviyesinde, sterlin/TL de %0.46 artışla 11.6790 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.54 TL’den, Euro 9.99 TL’den, sterlin de 11.74 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.49 TL, Euro’da 9.90 TL, sterlin de 11.67 TL düzeyinde.

ABD dolarının diğer para birimleri sepeti karşısındaki durumunu izleyen Dolar Endeksi de bugün %0.32 artışla 1 Nisan’dan bu yana en yüksek seviyesi olan 93.445’e yükseldi.

Dolar/TL kuru beş aylık yükselişin ardından Temmuz ayını sakin geçirirken, Ağustos ayı başında TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirimi için gerekli mesajı verdiğini açıklamasının ardından 8.68’e yükselmişti.

Ayın devamında TCMB’nin faiz oranını sabit tutması ve TL’nin reel olarak enflasyon üzerinde bir değere sahip olması için sıkı para politikasına devam edeceğini açıklaması ile kurdaki yükseliş durmuştu.

Sonrasında küresel piyasalarda yükselen doların soluklanması ve risk iştahındaki artışa uyumlu iyi performans gösteren TL ile beraber dolar kuru önceki gün 8.40’ın altını test etmişti.

PİYASALAR NEGATİF SEYREDİYOR

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanakların varlık alımlarının azaltılmasına bu yıl içinde başlanabileceği olasılığını artırmasının ardından satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, bugün yoğun veri gündemi takip edilecek.

Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC), 27-28 Temmuz’da düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar dün yayımlandı.

Fed’in varlık alımlarını bu yıl içinde azaltmaya başlama hazırlıkları üzerinde düşündüğünü ortaya koyan tutanaklarda, “Üyelerin çoğu, ekonominin beklendiği gibi geniş bir şekilde toparlanması koşuluyla varlık alımlarının hızını bu yıl düşürmeye başlamanın uygun olabileceği kanaatinde olduklarını belirttiler.” ifadesi kullanıldı.

Analistler, yatırımcıların bundan sonraki süreçte varlık alımlarının azaltılması konusunda atılacak ilk adımın zamanlaması ve boyutu konularında yönlendirmelere odaklandığını, bu kapsamda bu ay sonunda gerçekleştirilecek Jackson Hole toplantısının öneminin arttığını söyledi.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz, Fed, varlık alımları, Jackson Hole toplantısı, Dolar Endeksi, pozitif ayrışma,

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu