DünyaEkonomiGenelKıbrısManşetSiyasetToplumTürkiye

Türk Lirası “Kara Salı” akşamı sonrasında komaya girdi

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ekonomiyi” konuşmasıyla liranın değer kayıpları daha da derinleşti. Türk Lirası “Kara Salı” akşamı sonrasında komaya girdi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi, para, faiz ve enflasyon konuşmalarıyla astronomik oranda değer kaybeden Türk Lirası, çok sert bir darbeye daha maruz kaldı. Türk Lirası “Kara Salı” akşamı sonrasında komaya girdi

KKTC piyasasında TL’deki kayıplar daha da belirgin hale gelirken, artık sadece asgari ücretliler ve dar gelirliler değil, devlet memurları ve iş insanları da gelecekten büyük çapta endişe duymaya başladı. KKTC yöneticileri ise dikkatleri ekonomi üzerinden çekip Kıbrıs sorunu ve koronavirüs pandemisi üzerinde yoğunlaştırmaya çaba harcıyor.

Dün akşam TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni ekonomi politikası olarak belirledikleri faiz indirimlerine devam edecekleri mesajı sonrası 13.96 ile rekor tazeleyen kurlar, bugünün ilk saatlerinde hafif düşüş eğilimine girerken, öğleye doğru yine yukarı doğru hareketlendi.

Türkiye piyasasında Kıbrıs saat ile 10.50 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %1.80 artışla 13.7420 seviyesinde, Euro/TL %1.77 artışla 15.4931 seviyesinde, sterlin/TL de %209 artışla 18.2861 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 13.78 TL’den, Euro 15.58 TL’den, sterlin de 18.20 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 13.50 TL, Euro’da 15.26 TL, sterlin de 17.9550 TL düzeyinde.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TRT canlı yayınında sarf ettiği, “Faiz sebep, enflasyon neticedir. Faizi şu anda düşürüyoruz ve enflasyonun da inşallah düştüğünü hep birlikte göreceğiz” açıklamaları sonrası yeni bir rekorla 13.96 seviyesine kadar yükseldi. 14 sınırından dönen kur, gece boyu 13 liranın üzerinde dalgalandı.

TL’DEKİ DEĞER KAYBI %45’İ AŞTI

Bir süredir faizi indirerek uzun vadede yatırımı ve istihdamı artırma politikası izleyeceği açıklamaları yapan ve TL’deki tarihi değer kaybına rağmen bu politikada ısrar eden Erdoğan, “Yabancı yatırımcılar için uzun vadeli yatırımların zamanıdır. Türkiye’ye uzun vadeli yatırım yapanlar her zaman kazanmıştır, bundan sonra da kazanacaktır.” dedi.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıl sonu büyüme beklentisini de %10 olarak açıkladı ve istihdamı artırmak için iki destek paketi hazırladıklarını söyledi.

Buna göre, 50 kişinin altında çalışanı olan firmalara “yeni istihdam için” 100 bin liraya kadar kredi sağlanacak. Türk lirasının 2021 yılının başına göre değer kaybı %45’i aştı. Yalnızca Kasım ayı içindeki kayıp 30’ları buldu.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, döviz, piyasa, KKTC piyasası, Erdoğan, koronavirüs, faiz, enflasyon, Kara Salı,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu