EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası, küresel etkilerle düşüşe geçti

Küresel piyasalarda riskten kaçış eğilimi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde değer kayıplarına sebep oluyor. TL’deki değer kaybı daha belirgin

GIYNIK ÖZEL

Türk Lirası geçen hafta Ağustos 2020 sonundan beri en yüksek seviyelerine çıktıktan sonra dolardaki küresel değer kazancı ardından yeni haftaya düşüşle başladı.

Doların son dönemde görülen sert değer kayıplarının ardından, sınırlı da olsa değer kazancına dönmesi, gelişmekte olan para birimlerindeki değer kaybının ana belirleyicisi konumunda. TL’deki değer kaybı ise benzer para birimlerine göre daha belirgin.

 

TL DALGALANDI

 

Dolar/TL kuru geçen hafta canlı risk iştahı ile 7.24 seviyesine kadar gerilese de, bu seviyeleri koruyamadı ve haftayı 7.35’in hemen üzerinde tamamladı.

Dolar/TL güne 7.42 ile başlarken, 7.52 seviyesini test etti, sert oynaklık ardından yine 7.45’li değerler geri döndü. Dolardaki benzer hareketler Euro ve sterlinde de görüldü.

Türkiye piyasasında saat 11.00 sıralarında Dolar/TL son işlem gününe kıyasla %1.15 artışla 7.4535 seviyesinde, Euro/TL %0.89 artışla 9.0892 seviyesinde, sterlin/TL de %0.77 artışla 10.0741 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC piyasalarında da kurlar güne belirgin bir yükselişle başladı. Geçen hafta Euro 9 TL’nin, sterlin de 10 TL’nin altını görürken, bugün saat 11.10 itibarıyla Euro 9.12 TL’den, sterlin de 10.11 TL’den satılıyordu. Aynı dakikalarda dolar ise 7.4850 TL’den alıcı buluyordu.

 

TERS DOLARİZASYON ŞART

 

TL’deki Kasım ayı başından beri neredeyse aralıksız süren değer kazancı küresel riskten kaçışla duraksadı. Ancak Merkez Bankası’nın (TCMB) ve ekonomi yönetiminin ortodoks politikalara ve piyasa dostu uygulamalara devam edeceği beklentisiyle TL’deki değer kaybının sona erdiğine dair tahminler geçen hafta itibarıyla belirginleşerek devam ediyordu.

Yabancı yatırımcılardaki yüksek reel faiz kaynaklı olumlu beklentiler lokallerde mevcut değil. Döviz ve altın varlıkları 235.7 milyar dolar ile rekor seviyede bulunan lokaller mevduat getirilerindeki sert yükselişlere rağmen TL’ye dönme eğilimi göstermiyorlar.

TCMB verilerine göre 1 ay vadeye kadar TL mevduat getirileri %16.07’ye 3 ay vadeye kadar mevduat getirileri %18.08’e yükseldi.

Piyasalarda TL’de ve TL cinsi yatırım araçlarında son 5 yıldır neredeyse aralıksız gerçekleşen değer kaybının duracağı 2021’de sınırlı da olsa değer kazancı beklentileri hakim. Son olarak geçen hafta HSBC müşterilerine 7.1 hedefi ile TL’de yeni pozisyon önerdi.

Ekonomi yönetimindeki değişiklikten itibaren yabancı girişlerine rağmen lokal altın ve döviz mevduatlarında 12 milyar dolarlık artış olduğuna dikkat çeken Ekonomist Cevdet Akçay Cuma günü ekonomide ilk yapılması gerekenin ters dolarizasyon olduğunu söyledi.

Akçay, dövize yönelim konusunda “Getiri ve güven ikileminde güveni seçen insanları getiri tarafında düşündürmeye başlamanız lazım… İnsanları ‘dövizde kalırsam bir senede para kaybetmiş olacağım’ saiki ile TL’ye döndürmeniz lazım. Bunu sadece faizle başaramazsınız. Cazip faiz vermeniz lazım ama yeterli olmayacak” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu