EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası önce dalgalandı, ardından düşüşe geçti

Türk Lirası yılbaşından bu yana ABD Doları karşısında yüzde 28 civarında düşerek, 24 gelişen ülke piyasası arasında en fazla değer kaybeden para birimi oldu

GIYNIK ÖZEL

Türk Lirası, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili sonrası haftanın son gününe hareketli başladı. Sabah saatlerinde TL karşısında rekor seviyelerini 8.33’ün üzerine taşıyan dolar, TC Merkez Bankası’nın yeni sıkılaştırma hamleleri sonrası 8.30’un altına çekildi. Ancak, kısa süreli geri çekilme yerini yeniden yükselişe bıraktı. Piyasalar kurların bugün de rekor seviyeleri aşması ve yeniş değerlere ulaşmasını bekliyor.

Türkiye’deki kur hareketlerini biraz daha yüksek değerlerden takip eden KKTC piyasasında bugün sterlin 10.81 TL’den, Euro 9.78 TL’den, dolar 8.38 TL’den satılıyor. Türkiye piyasalarında ise Kıbrıs saati ile 10.10 itibarıyla dolar/TL 8.3280’ten, Euro/TL 9.7277’den ve sterlin ise 10.7698’den satılıyordu.

Bloomberg’den derlenen verilere göre Türk Lirası yıl başından bu yana yüzde 28 civarında düşerek, Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen piyasa parası arasında dolar karşısında en fazla değer kaybeden para oldu.

ABD SEÇİMLERİ VE TÜRKİYE’NİN RİSKİ

Bu arada, ABD seçimlerinin Türkiye açısından daha net bir risk unsuru oluşturduğu yorumları yapılıyor.

Reuters yayımlanan bir analizde şu ifadeler kullanıldı:

“ABD Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden’ın; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dış askeri müdahalelerine ve Rusya ile daha yakın işbirliğine karşı ABD’nin duruşunu sertleştirmesi bekleniyor. Biden’ın, ABD başkanı seçilmesi halinde Türkiye diğer ülkelerden daha fazla kaybedebilir. Benzer para birimlerinden negatif ayrışma ile birlikte görülen sert değer kaybı TCMB’nin beklentilerin aksine politika faizini sabit tutup sıkılaştırmayı faiz koridorunu genişleterek yapması ile başladı. Son günlerde jeopolitik gelişmelerle AB ve ABD ile gerilimin artabileceği endişeleri ve yaklaşan ABD seçimleri de TL’de değer kaybına etki eden unsurlara eklenmiş durumda.”

Türkiye’de piyasada yakından izlenen gelişmeler olarak; ABD seçimleri, Brexit, koronavirüste küresel ve lokal artış trendi, AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan – Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç öne çıkıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu