EkonomiGenelKıbrısManşet

Türk Lirası rekor orandaki enflasyondan etkilendi

Türk Lirası, bugün TÜİK tarafından açıklanan %61.14’lük rekor orandaki enflasyondan etkilendi. Güne yatay başlayan TL’de kayıplar sürüyor.

Türk Lirası, bugün TÜİK tarafından açıklanan %61.14’lük rekor orandaki enflasyondan etkilendi. Güne yatay başlayan TL’de kayıplar sürüyor.

Türk Lirası, bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan %61.14’lük rekor orandaki enflasyondan etkilendi. Güne yatay başlayan TL’de kayıplar sürüyor.

Dolar fiyatları, geçtiğimiz haftayı 14.68 TL seviyesinden tamamlarken; yeni haftanın ilk işlem gününe yatay seviyeden başladı. Enflasyon verisinin açıklanmasıyla yukarıya doğru hareketlendi. Dolar kuru, sabah saatlerinde en düşük 14.6690 TL seviyesini, en yüksek ise 14.7090 TL seviyesini gördü.

Piyasalarda güne sakin başlayan Euro fiyatları da gün içerisinde en yüksek 16.2440 TL’yi görürken; daha sonra hafif geri çekilme eğilimine girdi ancak, TL karşısında inişli-çıkışlı bir grafik izlemeye devam ediyor.

İngiliz sterlini ise güçlü başladığı günde en yüksek 19.3257 TL seviyesinde saptandı. Türkiye piyasalarında, enflasyon verisi sonrasında dolar ve sterlinin yukarı yönlü hareketleri hız kazandı.

PİYASALARDAKİ SON DURUM?

Türkiye piyasasında Kıbrıs saat ile 11.45 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.14 artışla 14.7064 seviyesinde, Euro/TL %0.01 artışla 16.2296 seviyesinde, sterlin/TL de %0.32 artışla 19.3117 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 14.75 TL’den, Euro 16.29 TL’den, sterlin de 19.37 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 14.66 TL, Euro’da 16.19 TL, sterlin de 19.28 TL düzeyinde.

Doların majör 6 para birimi olan Euro, sterlin, frank, yen, Avustralya doları ve Kanada doları karşısındaki değişimini gösteren ABD Dolar Endeksi haftaya düşüşle başladı.

Dolar endeksi bugün, saat 10.45 itibarıyla son kapanışa göre %0.02 oranında düşüşle 98.62 seviyesinde bulunuyordu. Aynı dakikalarda Euro/dolar paritesi 1.1038 seviyesinde, sterlin/dolar paritesi 1.3134 seviyesinde, sterlin/Euro paritesi de 1.1900 seviyesinde hareket ediyordu.

PARA PİYASALARI HALA SAVAŞ ETKİSİNDE

Küresel para piyasaları ABD’den gelen ekonomik gelişmeler ve Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerden etkileniyor. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın yüksek enflasyona karşın mayıs ayında gerçekleştirilecek olan toplantıda politika faizinin 50 baz puan artırılabileceğini söylemesi ve Fed yetkililerinin bunu desteklemesi sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizi 3 yılın zirvesine çıktıktan sonra geçtiğimiz hafta perşembe günü 2.309’a kadar geri çekildi. Tahvil faizi bugün 2.410 seviyesinden işlem görüyor.

BARIŞ UMUDU PİYASALARI SAKİNLEŞTİRDİ

Son günlerde Rusya ve Ukrayna arasında yapılan görüşmelerde ‘barış umudunun’ ortaya çıkması küresel piyasaları biraz olsun rahatlattı.

Güvenli limanlara olan ilgi azalırken, borsalarda tepki yükselişleri görüldü. Yaşanan gelişmeler altın ve petrol fiyatlarını da etkiledi. Altını ons fiyatında yükseliş denemeleri zayıf kaldı, petrol fiyatlarında düşüş de derinlik kazandı.

YABANCI ZAYIF ALIMLA GERİ DÖNDÜ

Öte yandan, TC Merkez Bankası’nın açıkladığı yurtdışı yerleşiklerin hisse senetleri ve tahvil bono (DİBS) verilerine göre 25 Mart ile biten haftada; Yabancılar hisse senetlerinde 17.4 milyon dolar alım, tahvil bonoda 104.8 milyon dolarlık satış gerçekleşti. Hisse senetlerinde son haftalarda aralıksız yabancı satışları sürüyordu.

Uzun sayılabilecek bir aradan sonra ilk defa zayıf da olsa alım tarafında görülmeleri kayda değer bir gelişme. Tahvil bonoda ise yüksek faize rağmen satış süreci devam ediyor.

Rusya-Ukrayna olayında Türkiye’nin stratejik açıdan jeopolitik konumunun öne çıkması, AB ve ABD ile yakınlaşmanın yabancı yatırımcı nezdinde bir etkisi olacak mı konusu önümüzdeki dönemde izlenmeye devam edilecek.

AB ile üyelik görüşmelerinin tekrar başlaması ve ABD ile savunma alanındaki yaptırımların kaldırılması gibi konularda ilerleme kaydedilip edilmeyeceği piyasalar ve yabancı yatırımcılar açısından önemli.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu