EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiyeYaşam

Türk Lirası sert düşüşün ardından hafif yükseliş eğiliminde

Türk Lirası dünkü sert düşüşün etkisiyle dolar karşısında son 2.5 ayın en düşük seviyesini gördü. Lira bugün hafif yükseliş eğiliminde.

Türk Lirası dünkü sert düşüşün etkisiyle dolar karşısında son 2.5 ayın en düşük seviyesini gördü. Lira bugün hafif yükseliş eğiliminde.

Bu ayın başında 8.25 ile yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesini gören dolar/TL, son 2 haftadır devam eden kademeli yükseliş hareketiyle 8.70’in üzerine çıktı ve 2.5 ayın zirvesine geldi. Zirveyi gördükten sonra günün kalanında bir miktar gevşeyen kur, 8.65’in üzerinde kalmaya devam ediyor.

Euro/TL ve sterlin/TL için de benzer hareketler kaydedildi. Dün Euro 10.2390’a kadar tırmandıktan sonra 10.15 düzeyine, sterlin de 11.82 düzeyine indi. Her üç döviz kuru da bu sabah saatlerinde sakin seyrederken dolar/TL için 8.65; Euro/TL için 10,17: sterlin/TL için de 11.84 seviyeleri geçerli.

Türkiye piyasasında bugün saat 11.00 itibarıyla dolar/TL Cuma günkü kapanışa kıyasla %0.21 düşüşle 8.6422 seviyesinde, Euro/TL %0.25 düşüşle 10.1317 seviyesinde, sterlin/TL de %0.07 düşüşle 11.8246 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.66 TL’den, Euro 10.16 TL’den, sterlin de 11.84 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.61 TL, Euro’da 10.10 TL, sterlin de 11.78 TL düzeyinde.

PİYASALAR KRİTİK HAFTAYA HAREKETLİ BAŞLAMIŞTI

Piyasalar dün kritik haftaya hareketli başlamıştı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı ve mesajları öncesinde dolar değerlenirken, Türkiye’de de TCMB’nin nasıl bir aksiyon alacağı merak ediliyor.

İki önemli beklenti öncesinde; küresel çapta dolar değer kazanırken, Türkiye içinde de TL zayıf görünümle seyrediyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 22 Eylül’de vereceği mesajlar piyasaların seyri açısından oldukça önemli. Yatırımcılar, güçlü gelen son verilerin ardından, varlık azaltımının ne zaman başlayacağına dair yeni sinyal almaya çalışacak. Küresel piyasalarda bu hafta ayrıca, Japonya Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararları da takip edilecek.

Türkiye içi piyasanın odağında ise 23 Eylül Perşembe günkü Para Politikası Toplantısı var. Piyasa anketlerine göre, politika faizinin %19’da sabit tutulması bekleniyor. Ancak beklenti bu yönde olsa da bir faiz indirim olasılığının da fiyatlandığı dikkati çekiyor.

TC Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ay başında yatırımcı toplantısında enflasyon oranı üzerinde faiz uygulayacağı taahhütüne atıf yapmamış ve yatırımcılarda faiz artışı yapılmayacağı, indirimlerinin de yaklaştığı izlenimini uyandırmıştı.

Kavcıoğlu, halka kapalı olan yatırımcı toplantısı sonrası halka açık bir konuşmasında TCMB’nin bundan sonra politika faizinden yüksek olan enflasyon oranı yerine politika faizinden yaklaşık 200 baz puan daha aşağıda olan çekirdek enflasyonu izlemeye ağırlık vereceğini ifade etmişti.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz, politika faizi, PPK, TCMB, faiz, erken faiz indirimi, Fed, Kavcıoğlu, enflasyon,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu