EkonomiGenelKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası, TCMB’nin faiz kararını beklerken düşüyor

Türk Lirası bugün TCMB’nin açıklayacağı faiz kararını beklerken, yükselişine son vererek düşüşe geçti. Lira üç günde kazandığını birkaç saatte geri verdi.

Türk Lirası bugün TCMB’nin açıklayacağı faiz kararını beklerken, yükselişine son vererek düşüşe geçti. Lira üç günde kazandığını birkaç saatte geri verdi.

Türk Lirası bugün TCMB’nin açıklayacağı faiz kararını beklerken, yükselişine son vererek düşüşe geçti. İngiliz Sterlini yeniden 19 TL’nin üzerine çıkarken, Euro da yeniden 16 TL sınırına dayandı. Liranın üç günde kazandığını birkaç saatte geri verdiği dikkati çekti.

Küresel piyasalar, ABD’de enflasyonun zirve yapmış olabileceği beklentisiyle alış ağırlıklı bir seyir izlerken, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın para politikası kararları yatırımcıların odağına yerleşti.

Türkiye piyasasında saat 10.40 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.09 artışla 14.6089 seviyesinde, Euro/TL %0.35 artışla 15.9375 seviyesinde, sterlin/TL de %0.28 artışla 19.1906 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 14.65 TL’den, Euro 15.99 TL’den, sterlin de 19.25 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 14.58 TL, Euro’da 15.93 TL, sterlin de 19.17 TL düzeyinde.

Türkiye’nin 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi %24.39 seviyesinde, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi %22.86 seviyesinde bulunuyor.

DOLAR ENDEKSİ 100’ÜN ALTINA İNDİ

Doların 6 majör para birimi olan Euro, sterlin, frank, yen, Avustralya doları ve Kanada doları karşısındaki değişimini gösteren ABD Dolar Endeksi bugün 100’ün altına geriledi.

Dolar endeksi bugün, saat 10.35 itibarıyla son kapanışa göre %0.24 oranında düşüşle 99.64 seviyesinde bulunuyordu. Aynı dakikalarda Euro/dolar paritesi %0.21 artışla 1.0907 seviyesinde, sterlin/dolar paritesi %0.14 artışla 1.3133 seviyesinde, sterlin/Euro paritesi de %0.03 düşüşle 1.2040 seviyesinde hareket ediyordu.

MERKEZ BANKALARI İZLENİYOR

Analistler, Türkiye içinde TCMB’nin faiz kararı, Türkiye dışında ise ECB’nin faiz kararının yanı sıra ABD’de perakende satışlar, haftalık işsizlik başvuruları ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini belirtiyor.

Avrupa’da gözler ECB’nin para politikası kararları ve toplantı sonrası Christine Lagarde’ın yapacağı yönlendirmelere çevrildi.

ECB’nin faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmezken, Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği belirsizliklerle varlık alım programlarındaki yavaşlama hızını da koruyacağı tahmin ediliyor.

Ayrıca, ECB’nin zayıf Euro Bölgesi ekonomilerinin tahvillerinde oluşabilecek satış baskısının önüne geçebilmek için bazı araçları devreye alabileceği ifade ediliyor.

ABD’de ise enflasyon, varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürürken, son açıklanan verilerin ardından tahvil piyasalarındaki alıcılı seyir dikkati çekiyor.

Analistler, çekirdek enflasyonda görülen yavaşlamanın ABD’de enflasyonun zirve yaptığının habercisi olabileceği beklentisiyle tahvil piyasalarında alışların etkili olduğunu söyledi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl içinde beklentilerden daha az sayıda 50 baz puanlık faiz artışına gidebileceği ihtimalinin pay piyasalarını desteklediğini aktaran analistler, buna karşın temkinli duruşun korunduğunu ifade etti.

Bu gelişmelerle, Fed’in mayıstaki toplantıda 50 baz puan faiz artırma ihtimali %89 seviyesine çıkarken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi hafta içinde %2,83’le Aralık 2018’den bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından düşüşe geçerek %2.67’de dengelendi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu