EkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Türk Lirası yılı son 4 ayın en yüksek seviyesinde kapatıyor

Yılın son işlem gününde Türk Lirası, dövizler karşısında düne kıyasla düşüşte. KKTC piyasasında dolar 7.50, Euro 9.20, sterlin de 10.17’den işlem görüyor

GIYNIK ÖZEL

Türk Lirası 2019’un son çeyreği ve 2020’nin neredeyse tümünde hem ekonomik hem de politik nedenlere girdiği türbülanstan son iki ayda kısmen de olsa çıkarken, Kasım ayında ardı ardına alınan pozitif kararlarla geçtiği yükseliş sonrası yılı son dört ayın en yüksek seviyesinde kapatmaya hazırlanıyor.

Türkiye’de ekonomi yönetiminin attığı adımlar ve piyasalara verdiği mesajlarla dolar “8.58” zirvesinden düşüşe geçen dolar/TL, 7 haftalık periyotta yaklaşık %15 geriledi.

2020’nın son işlem gününde ise hem dolar hem de diğer majör paralar TL karşısında yükselişe geçti. Özellikle dün 10 TL’nin altına inen sterlindeki yükseliş dikkat çekici noktada.

Türkiye piyasasında saat 11.00 sıralarında dolar/TL düne kıyasla %0.70 yükselişle 7.4295 seviyesinde, Euro/TL %0.69 artışla 9.1333 seviyesinde, sterlin/TL de %1.01 artışla 10.1522 seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC piyasasında da yılın son işlem gününde dolar 7.50 TL’den, Euro 9.20 TL’den ve sterlin de 10.17 TL’den satılıyordu.

PİYASA DOSTU UYGULAMALAR

Türkiye’de ekonomi yönetiminin son iki yılın aksine Kasım ayı itibarıyla ortodoks politikalara, piyasa dostu uygulamalara yeniden yönelmesi ile TL cinsi yatırım araçları ve CDS Kasım itibarıyla belirgin değer kazanımları kaydetmeye başladı.

2019 yılını 5.95 civarında tamamlayan dolar/TL Kasım başında Berat Albayrak’ın sürpriz istifası öncesi 8.58’e kadar yükseldikten sonra 2020 yılını 7.40’lı seviyelerde tamamlamaya hazırlanıyor.

TL, dolar karşısında Kasım ayı başından düne kadar yaklaşık %15 değer kazandı. Ancak yılbaşından beri bakıldığında TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yaklaşık %20 düzeyinde bulunuyor.

TL, dolar karşısında yılbaşından beri bakıldığında gelişmekte olan para birimleri arasında en çok değer kaybeden ikinci para birimi oldu. En yüksek kayıp %23 ile Brezilya’da, Rusya para birimi ise %16 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ise ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan düşüşünü sürdürüyor. CDS bu sabah 297/308 seviyesindeydi.

Piyasada takip edilen bir diğer konu ise swap piyasasında negatif TL faizi. TL’nin Londra swap piyasasında gecelik faizi yabancı yatırımcı için cazip olarak kabul edilmeyen -%4.5 seviyesinde. Yabancıların swap kanalıyla TL’de kalmasının cazip gelebilmesi ve Londra piyasalarında TL’nin gerçek faizinin oluşabilmesi için swap sınırlamalarının bir kez daha gevşetilmesi bekleniyor. Kasım ayı başından bu hafta başına kadar yabancı yatırımcıların 4-5 milyar doları hisse ve tahvil başta olmak üzere portföy yatırımları kanalından olmak üzere 14-15 milyar dolar giriş yaptığını hesaplıyorlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu