EkonomiGenelManşetTürkiye

Türk Lirası’na ağır faiz darbesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sürpriz faiz indiriminin ardından TL çok sert düşüş içerisine girdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sürpriz faiz indiriminin ardından TL çok sert düşüş içerisine girdi

Yabancı uzmanlar, “Dünyanın geri kalanı yükseltirken ve enflasyon uçarken faiz indirmek çılgınlık” dedi

GERÇEK FAİZ ‘EKSİ 76’ ORANINA İNDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sürpriz faiz indiriminin ardından Türk Lirası çok sert düşüş içerisine girdi. Kararla birlikte, “negatif reel faiz” ise %-75,6 (eksi 75,6) ile rekor dip seviyeye indi. TCMB aldığı “faiz düşecek” talimatıyla, Eylül 2021’de faiz indirimlerine başlamış, politika faizi 4 ayda 500 puan düşürülerek %19’dan %14’e çekilmişti. TCMB’nin, politika faizini sabit tutması beklenirken, 100 baz puanlık indirimle %14’ten %13’e çekmesi dakikalar içerisinde Türk Lirası’nın çöküş eğilimine girmesine neden oldu. Türkiye’nin “kredi iflas risk primi” (CDS) de kararın ardından hızlı yükseldi ve 777 baz puan seviyesini gördü.

DOLAR TARİHİ ZİRVEYİ GÖRDÜ

Piyasaları şaşırtan kararın ardından dış piyasalarda dolar/TL, 20 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Karar öncesi 17.97 seviyesinde işlem gören Dolar/TL, 18.14’e kadar yükseldi. Euro/TL 18.28 seviyesinden 18.48’e, sterlin/TL de 21.52 seviyesinden 21.86 seviyesine kadar çıktı. KKTC piyasasında dolar günü 18.18 TL’den, Euro 18.50 TL’den, sterlin de 21.92 TL’den kapatırken, Türkiye piyasasında saat 19.45 itibarıyla kurlarda yaşanan gelişmeler sonrasında dolar 18.06’ya, Euro 18.24’e, sterlin de 21.58’e kadar geriledi. Gram altın dün 1,032 liraya kadar yükseldi, Borsa İstanbul’da BIST 100 sert düşüşün ardından yönünü yukarı çevirerek, günü 3,030 puandan kapattı.

UZMANLARDAN KORKUTAN AÇIKLAMALAR

Faiz kararının ardından gerek Türkiye’den gerekse diğer ülke uzmanlarından korkutan açıklamalar geldi. Türk ekonomistler genelde daha temkinli açıklamalar yaparken, yabancı ekonomistler, faiz kararına anlam veremediğini saklamadı. İşte bazı görüşler:

*SocGen CEEMEA Baş Stratejisti Marek Drimal: Kesinlikle şaşırtıcı bir karar. Doların 22 TL’ye, enflasyonun %87’ye çıkacağı beklentimizi koruyoruz. Bu adım, TL’deki zayıflığın daha da derinleşmesine yol açacak.

*InTouch Capital Markets Analisti Piotr Matys: Türk lirası üzerinde ağır baskı yaratılacak, sürpriz karar piyasa katılımcıları tarafından muhtemelen yeni ve büyük bir politika hatası olarak değerlendirilecek.

*SEB Stratejisti Per Hammarlund: TL için ani bir güven krizi yaratması beklenmiyor. Ama enflasyonun Ekim veya Kasım’da yeniden ivme kazanmasıyla Türk Lirası önünde engebeli yollar görünüyor.

*Coex Partners Stratejisti Henrik Gullberg: Dünyanın geri kalanı yükseltirken ve enflasyon on yılların en yüksek seviyesindeyken faiz indirmek ‘çılgınlık’. Piyasa katılımcılarının büyük bölümü gelecek yılki seçime kadar sürpriz kararlara açık olacaktır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu