DünyaEkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Türk Lirası’nı en çok dış politika vuruyor

AB liderler zirvesinden Türkiye’ye yönelik ‘ağır bir yaptırım’ gelmedi ancak, ABD’de de Trump yaptırım paketini imzaladı, haberin duyulmasıyla kurlar uçmaya başladı. Dolar 8 TL’ye dayanırken, Euro 6.75’i, sterlin de 10.60’ı gördü

Türk Lirası beklenildiği gibi Avrupa Birliği Liderler Zirvesi ile Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen yaptırım haberleriyle düşüşe geçti.

AB Liderler zirvesinden gelen ilk açıklamalara göre Türkiye için şimdilik ‘ağır bir yaptırım’ söz konusu değil. Ancak, Donald Trump, ABD’nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanmasını öngören tedbir paketini imzaladı.

Her an açıklanabileceği bildirilen yaptırımlara Türkiye tarafından verilecek yanıt ve ABD’den gelmesi olası ileriye dönük mesajlar izlenecek.

AB Liderler zirvesinden gelen haberlere göre ise Doğu Akdeniz nedeniyle daha önce yaptırım uygulanan Türk şirketleri ve vatandaşlarına yönelik kısıtlayıcı tedbir listesine ek yapılmasına karar verildi. Bildiride, Mart 2021’e kadar ilişkilerin durumu ve diğer seçeneklerle ilgili rapor hazırlanması istendi.

İLK DALGA DOLARDAN GELDİ

Doların uluslararası piyasalardaki zayıf seyrine rağmen TL, ABD’nin kısa süre içinde Türkiye’ye dar kapsamlı da olsa yaptırım başlatacağı haberinin ardından %1’e yakın kayıpla 7.92’yi aştıktan sonra güne 7.90 seviyesinden başladı.

Piyasalarda haberlerin duyulmasıyla birlikte TL’nin son dönemlere kıyasla hızlı bir düşüşe geçtiği izlendi.

Türkiye piyasalarında TSİ 11.45 itibarıyla dolar/TL günlük %0.96 artışla 7.9620, Euro/TL %0.92 artışla 9.6575 ve sterlin/TL de %0.50 artışla 10.5329 seviyesinden işlem görüyordu.

KKTC serbest piyasasında ise KSİ 10.45 itibarıyla dolar 7.98 TL’den, Euro 9.69 TL’den ve sterlinde 10.58 TL’den satılıyordu.

YAPTIRIMLAR ALT PERDEDEN GELİRSE…

Bir bankanın Hazine işlemcisi, ABD ve AB’nin eş zamanlı olarak yaptırım açıklamasını “olumsuz” olarak nitelerken, kısa vadede yaptırımların Türkiye ekonomisine doğrudan bir etkisi olmayacağına dikkat çekerek, “Yaptırım gündemini aslında biraz detaylı değerlendirmek gerekiyor… Yaptırımlar burada kalacaksa önümüzdeki dönem fiyatlama pozitife bile evrilebilir. Ancak söylemlerden mevcut yaptırım sürecinin önümüzdeki dönemde belirginleşecebileceğini bunun da TL üzerinde orta vadeli bir bir risk unsuru olarak kalacabileceğini anlıyoruz. AB ve ABD’den önümüzdeki dönemde uzlaşma yönünde mi yoksa daha fazla yaptırım geleceği yönünde mi mesaj verilecek TL üzerinde belirleyici olacak.” dedi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu