KıbrısManşet

Türk Lirası’nın dövizler karşısındaki düşük değeri, konut satışında avantaj yaratıyor

Yabancıların konut yatırımı hem gayrimenkule hem de turizme kazandırır

 

BİRBİRİNİ DESTEKLEYEN İKİ SEKTÖR… Bir yandan emekli Avrupalıların COVID-19 salgını sonrası yaşayacak sakin ve sağlıklı coğrafya arayışına girmesi diğer yandan Türk Lirası’nın dövizler karşısındaki düşük değeri, konut satışında büyük avantajlar yaratıyor. Artık birçok kişinin gündeminde farklı ülkelere gezi, iş ya da yaşamak amacıyla geçici veya tamamen yerleşmeleri de bulunuyor. Hedef ülkelerin kimi zaman daha elverişli yatırım ve kazanç fırsatı sunması, kimi zaman daha uygun koşullarda yaşam imkânlarını barındırması hem emlak sektörü hem de turizm sektörü açısından önemli fırsatlar içeriyor

 

HUZUR İÇİNDE YAŞAYACAK ÜLKE ARAYIŞI… Emekli Avrupalı göçmenlerin turistik merkezlere yönelen yerleşme hareketi, son yıllarda özellikle Kıbrıs adası dolayısıyla Kuzey Kıbrıs gibi coğrafyalara olan ilgiyi giderek artırıyor. “Son durak turizmi” de denilen bu hareketlenmenin aktörleri hem yerel halka göre daha eğitimli hem de ekonomik güç sahibi kişilerden oluşuyor. Birçok ülke mevcut pastadan pay alma çabalarını artırırken, bu durum KKTC’nin de daha cazip politikalar oluşturması ihtiyacını ortaya çıkardı.

 

SALGININ İNSANLARDA YARATTIĞI ETKİ… COVID-19 sonrasında kitlesel turizmin yerini bireysel turizmin alacağı ve birçok Avrupalının ülke ülke gezmek yerine huzurlu günler geçireceği coğrafyalara yöneleceğine yönelik görüşler her geçen gün daha fazla taraftar buluyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz uzmanlar, yabancılara satış yapılması konusunda bürokrasiden arındırılmış, basit ve etkili bir yöntem geliştirildiği takdirde ülkeye talebin yükseleceğini belirterek, pandemi sonrası KKTC’ye girecek yabancı sermaye miktarının en az 3-4 kat artacağını ifade ediyor.

 

KKTC BÜROKRASİSİ CİDDİ SIKINTI KAYNAĞI… KKTC’den gayrimenkul satın alan yabancı pasaport sahibi kişilerin koçan devirlerini almakta büyük sıkıntılar yaşadığı yıllardır biliniyor. Turizm ve eğitim ile birlikte ülke ekonomisinin lokomotifi konumundaki inşaat ve gayrimenkul sektörleri, yabancı uyruklulara yönelik kısıtlamalar ve uzun bürokratik işlemler nedeniyle büyük sıkıntılarla karşı karşıya. Emlak piyasası çevreleri yabancılara yönelik bürokrasinin hafifletilmesi sayesinde Kuzey Kıbrıs’ın birçok ülkenin önüne geçebileceği belirtiliyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu