EkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Türk Lirası’nın yönü yarınki faiz kararıyla belirlenecek

Türk Lirası yarın yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından faiz kararını beklerken, ekonomiyi etkileyecek yeni haberler de geliyor. Koronavirüs salgınıyla ilgili açıklanan yeni tedbirlere ilişkin genelge yanında, bugün Uluslararası Yatırım Pozisyonu açığının Eylül’de 368,5 milyar dolara çıktığının açıklanması TL’yi baskılıyor

GIYNIK ÖZEL

Türk Lirası yarın yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından faiz kararını beklerken, ekonomiyi etkileyecek yeni haberler de geliyor. Koronavirüs salgınıyla ilgili açıklanan yeni tedbirlere ilişkin genelge yanında, bugün Uluslararası Yatırım Pozisyonu açığının Eylül’de 368,5 milyar dolara çıktığının açıklanması TL’yi baskılıyor.

Türkiye’de dün açıklanan koronavirüs tedbirleri ile Uluslararası Yatırım Pozisyonu açığının Eylül’de 368,5 milyar dolara çıkması, yarınki TC Merkez Bankası toplantısı öncesinde TL’nin değer kaybını etkilerken, piyasalar, faiz artımının beklenen düzeyde gelmesini gelmesinin önemine işaret ediyor.

Bu beklentilerle Türkiye’de güne 7.70’in üzerinde başlayan dolar 7.72’li seviyeleri aştı. Türkiye’de saat 11.00 sıralarında dolar 7.7085 TL’den, Euro 9.15 TL’den, sterlin de 10.2425 TL’den satılırken, KKTC döviz piyasasında dolar 7.75 TL’den, Euro 9.21 TL’den, sterlin ise 10.29 TL’den alıcı buluyordu.

Ancak, sabah saatlerinde yükseliş eğilimine giren kurların daha sonra hız kestiği ve dünkü değerlerin hemen üstünde pozisyon aldığı saptandı.

Türkiye’de geçen hafta TCMB Başkanlığı’na Naci Ağbal’ın atanması ve ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan’ın getirilmesiyle ekonomi yönetiminde yaşanan değişiklikler TL’yi pozitif yönde etkilemiş, kurlarda %10’lara varan düşüşler olmuştu.

Türk Lirası yarın yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından faiz kararını beklerken, ekonomiyi etkileyecek yeni haberler de geliyor.

Koronavirüs salgınıyla ilgili açıklanan yeni tedbirlere ilişkin genelge yanında, bugün Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) açığının Eylül’de 368,5 milyar dolara çıktığının açıklanması TL’yi baskılıyor.

UYP VE KORONA TEDBİRLERİ

Bu arada, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net uluslararası yatırım pozisyonu Eylül sonunda 368,5 milyar dolar açık verdi. 2019 yıl sonunda bu rakam 345,4 milyar dolar seviyesindeydi.

Eylül sonu itibarıyla geçen yılın sonuna kıyasla Türkiye’nin yurt dışı varlıkları yüzde 11,2 azalışla 225 milyar dolar, yükümlülükleri de yüzde 0,9 azalışla 593,5 milyar dolar oldu.

Aynı dönemde rezerv varlıklar kalemi yüzde 24,6 azalışla 79,7 milyar dolar, diğer yatırımlar kalemi yüzde 4,5 düşüşle 90,8 milyar dolar oldu.

Diğer yatırımlar alt kalemlerinden bankaların yabancı para ve Türk lirası cinsinden efektif ve mevduatları ise yüzde 1,1 artışla 48 milyar dolara yükseldi.

Doğrudan yatırımlar (sermaye ve diğer sermaye), piyasa değeri ile döviz kurlarındaki değişimlerin de etkisiyle geçen yılın sonuna göre yüzde 13,4 artışla 185,4 milyar dolar oldu.

TÜRKİYE’DE YAŞAM KISITLANIYOR

Öte yandan, TC İçişleri Bakanlığı koronavirüs salgınıyla ilgili açıklanan yeni tedbirlere ilişkin genelgesinde söz konusu tedbirlerin 20 Kasım Cuma gününden itibaren uygulanacağı belirtildi.

Bu kapsamda alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri sadece 10.00-20.00 saatlerinde hizmet sunacak.

Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme ­içme yerleri 10.00- 20.00 saatlerinde sadece paket servis veya “gel­al” hizmeti verecek şekilde açık olabilecek.

Restoran, lokanta veya online yemek sipariş firmalarınca saat 20.00’den sonra sadece telefonla ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilebilecek.

Tüm illerde 65 yaş ve üzeri kişiler gün içerisinde 10.00-13.00 saatlerinde 1 Ocak 2001 ve sonrasında doğan 20 yaş altı bireyler ise gün içerisinde 13.00-16.00 saatlerinde sokağa çıkabilecek. Bu saatler dışında belirtilen yaş gruplarındaki vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlanacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu