EkonomiGenelKıbrısManşet

Türk Lirası’nın yükselişi iki gün sürdü, TL bugün aşağıya doğru iniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikasına ilişkin kaygılar, Türkiye’deki iç ve dış gelişmeler ile dolardaki küresel güçlü seyir karşısında Türk Lirası’nın yükselişi sadece iki gün sürdü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikasına ilişkin kaygılar, Türkiye’deki iç ve dış gelişmeler ile dolardaki küresel güçlü seyir karşısında Türk Lirası’nın yükselişi sadece iki gün sürdü. TL, bugün aşağıya doğru iniyor.

TCMB’nin para politikası uygulamaları Türk Lirası’nın değer kaybı yönünde etkileyen ana etken olmaya devam ediyor. Piyasada ayrıca kamu bankalarının faiz indirimlerinin özel sektör tarafından takip edilip edilmeyeceği ve bunların TL’ye olası etkisi de izleniyor.

Dolar/TL, Salı ve çarşamba günlerinde, Osman Kavala ile ilgili diplomatik gerilimin azalmasıyla 9.85 tarihi zirvesinden dönerek 9.5’li seviyelerde denge bulmaya çalışırken, bugün yeniden yukarıya doğru hareketlendi.

Türkiye piyasasında saat 10.15 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.76 artışla 9.5497 seviyesinde, Euro/TL %0.71 artışla 11.0816 seviyesinde, sterlin/TL de %0.84 artışla 13.1550 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 9.58 TL’den, Euro 11.12 TL’den, sterlin de 13.18 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 9.52 TL, Euro’da 11.04 TL, sterlin de 13.10 TL düzeyinde.

 

PİYASALARIN GÜNDEMİ YOĞUN

Türkiye’de piyasaların yarım gün açık olduğu yeni günde önemli gündem maddeleri bulunuyor. TCMB, yılın dördüncü ve son “Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. Para Politikası Kurulu (PPK) özeti ve turizm istatistikleri de öne çıkan gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Yurt dışında da yoğun bir veri akışı bulunuyor. Almanya işsizlik ve enflasyon rakamları, Euro Bölgesi güven endeksleri ve ABD büyüme piyasaların merakla beklediği veriler arasında yer alıyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve sonrasında gelecek açıklamalar piyasalar tarafından yakından izlenecek.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), faiz oranında değişikliğe gitmedi. BOJ’un faiz toplantısının ardından yapılan açıklamada, gösterge faiz oranının yüzde -0,10 olarak kalmasına karar verildiği belirtildi. Piyasa beklentisi de faizlerin değişmeyeceği yönündeydi.

Brezilya Merkez Bankası (COPOM), üst üste altıncı toplantısında da faiz oranında artışa gitti. Ancak yapılan faiz artırımı piyasa beklentisinin üzerine çıktı. COPOM’dan yapılan açıklamaya göre, gösterge konumundaki Selic faiz oranı 150 baz puan artırılarak yüzde 6,25’ten yüzde 7,75’e çıkarıldı. Piyasa beklentisi 100 baz puan faiz artışı olacağı yönündeydi.

Kanada Merkez Bankası (BoC), nicel gevşeme programını beklenenden daha erken sonlandırırken ve faiz oranlarını beklenenden daha erken olarak Nisan 2022’ye kadar artırabileceği sinyalini verdi. BoC’nin hamlesi, Fed’in de faiz artırımları konusunda daha hızlı hareket edebileceği yönündeki beklentileri destekledi. Piyasalar 2022 yılının sonuna kadar iki faiz artışı planlıyor.

(L.G.)

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu