GenelManşetSiyasetTürkiye

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 27. dönem 5. yasama yılına bugün başlıyor

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un başkanlığında toplanacak olan TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açış konuşması yapacak.

Ardından da, yaz aylarında bakanlığa atanan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, anayasa gereği yemin edecek. TBMM’nin yeni yasama yılına, 2023 seçimlerine dönük, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliği, 4. Yargı paketi, vergi yasası değişikliğinin önemli gündem maddeleri olması bekleniyor.

İklim değişikliğiyle mücadeleyi içeren Paris İklim Anlaşması da Meclis’in onayına sunulacak ilk uluslararası sözleşmelerden olacak.

TBMM’nin yeni yasama yılının başlaması nedeniyle ilk tören, saat 13.30’da TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Atatürk Anıtı’na çelenk koyması ile başlayacak. Saat 14.00’de toplanacak olan Genel Kurul’da, Şentop’un açış konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni yasama yılının başlaması nedeniyle Genel Kurul’a hitap edecek.

Erdoğan’ın konuşmasının ardından, Ziya Selçuk’un istifası üzerine Milli Eğitim Bakanlığı görevini üstlenen Mahmut Özer de ilk kez Meclis’e gelerek yemin edecek. Anayasa gereği, bakanlar da milletvekilleri gibi Meclis’in ilk birleşiminde yemin etmesi gerekiyor.

Yeni yasama yılının başlaması nedeniyle TBMM Başkanı’nın ev sahipliğinde geleneksel olarak gerçekleştirilen resepsiyon ise pandemi nedeniyle bu yıl da yapılamayacak. Açılış töreninin ardından Genel Kurul çalışmalarına ara verecek ve 5 Ekim Salı gününden itibaren çalışmaya devam edecek.

Öncelikli gündem Paris İklim Anlaşması ve vergi paketi

TBMM’de 5 Ekim Salı günü, siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek. Genel Kurul’da ise Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin ve depremlerin zararlarının en aza indirilmesine ilişkin önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun raporu görüşülecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Meclis’ten geçirileceğini açıkladığı Paris İklim Anlaşması da Meclis gündemine gelecek ilk sözleşmelerden olacak.

Yeni yasama yılının önemli düzenlemelerinden birisini ise seçim ve siyasi partiler yasası değişikliği olacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu