EkonomiManşet

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası temmuz ayı toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 14'te bıraktı. Merkez Bankası, gerekmesi durumunda ilave önlemlerin uygulamaya alınacağı mesajını verdi.

TCMB piyasa beklentileri doğrultusunda faizi değiştirmedi ve yüzde 14 seviyesinde sabit tuttu. En son Aralık ayında 100 baz puan faiz indiren banka, son 7 toplantıda faizi değiştirmedi.

TCMB karar metninde liralaşma stratejisinin etkilerinin gözden geçirme sürecinin devam ettiği belirtildi.

Makroihtiyati tedbirlerin “kararlılıkla uygulanacağı”, gerekirse ilave tedbirlerin devreye alınacağı belirtilen karar metninde, “Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.” denildi.

TC Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası Türk Lirası’nın değerinde anlamlı bir değişiklik olmadı. Karar öncesi saat 17.68 civarında seyreden dolar/TL kuru ilk 20 dakika içinde 17.67 TL seviyesinde, 18.02 TL civarında seyreden Euro/TL kuru 18.0029 seviyesinde, 21.14 seyreden sterlin/TL kuru da 21.10 seviyesinde saptandı.

KARAR METNİNDE NELER VAR?

Karar metninde küresel risklerin devam ettiğine vurgu yapılırken önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellendiği ve resesyon ihtimalinin artığı belirtildi.

Merkez Bankası, yüksek enflasyon nedeniyle birçok ülkenin faiz artırımına gitmesini, “Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin çeşitlenerek arttığı gözlenmektedir.” ifadeleriyle değerlendirdi.

Cari denge bu yıl 25 milyar dolara yakın açık verdi. Merkez Bankası cari açığın turizm desteğiyle azalacağını şu ifadelerle açıkladı:

Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı güçlü iyileşme devam etmektedir. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir.

Kredi büyümesindeki azalma yani talepteki düşüşün enflasyon üzerindeki baskıyı azaltacağını belirten Merkez Bankası kredilerdeki talebi şu açıklama ile değerlendirdi:

İvmesini kaybettiği gözlenmekle birlikte, kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu