EkonomiGenelManşetTürkiye

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 60,4’ten yüzde 65,2’ye yükseltildiğini açıkladı. Kavcıoğlu, enflasyonun sonbaharda yüzde 85 civarında zirve yapmasının beklendiğini söyledi. Kavcıoğlu, kurdaki istikrarla Kur Korumalı Mevduat’ın bir şekilde sonuçlanacağını kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın son enflasyon raporunu açıkladı.

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65,2’ye yükseltti. Önceki raporda tahmin yüzde 60,4 düzeyindeydi.

2023 TAHMİNİ YÜZDE 22,3

Merkez Bankası 2023 sonu tahminini yüzde 19,2’den yüzde 22,3’e çıkardı. 2024 tahmini ise yüzde 8,8 olarak belirlendi.

Kavcıoğlu, Merkez’in enflasyon tahminlerini gösteren grafiğin sonbaharda yüzde 85 civarında zirve yapabileceğini gösterdiğini söyledi.

Kavcıoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar:

Yurt içi iktisadi faaliyet, yaşanan büyük arz şoklarına rağmen, sürdürülebilir bir yapıda ve kesintisiz bir şekilde devam ediyor.

Yılın ikinci yarısına ilişkin göstergeler ihracatın yüksek seviyelerini koruduğuna ve yatırım eğiliminin güçlü kalmayı sürdürdüğüne işaret ediyor.

“ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE SINIRLI YAVAŞLAMA İŞARETİ”

2023 yılına ilişkin büyüme tahminleri önceki rapor dönemine göre küresel ölçekte önemli ölçüde aşağı yöne güncellenmiştir.

Temmuz başından bu yana öncü göstergeler, zayıflayan dış talebin etkisiyle üçüncü çeyrekte büyümede sınırlı bir yavaşlamaya işaret ediyor.

“CARİ DENGEDE İYİLEŞME DEVAM ETTİ”

Yapısal dönüşümün cari denge üzerindeki yansımalarını izlemeye davam ediyoruz. Cari dengedeki iyileşme ikinci çeyrekte de devam etti.

Enerji maliyetlerinin küresel çapta olağanüstü seviyede yükseldiği bu sürecin sonunda enerji fiyatlarının normalleşme eğilimine girmesiyle birlikte ülkemizin büyürken cari fazla verdiği bir dış dengeye kavuşacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu