EkonomiGenelManşetTürkiye

Türkiye emlak pazarı Avrupa’nın yıldızı

Türkiye gayrimenkul pazarı Dünya’daki ülkelerin neredeyse hepsine hitap eder hale geldi

Türkiye gayrimenkul pazarı Dünya’daki ülkelerin neredeyse hepsine hitap eder hale geldi

İstatistiklere göre, Türkiye’den bugüne kadar 184 farklı ülke vatandaşı gayrimenkul satın aldı

184 ÜLKEDEN YABANCI

Türkiye’nin gayrimenkul alanında Dünya’nın önde gelen pazarlarından biri haline geldiği ve gayrimenkul pazarının ülkelerin neredeyse tümüne hitap ettiği vurgulanıyor. Batıdan doğuya, güneyden kuzeye hemen hemen tüm ülkeler için cazip bir pazar haline gelen Türkiye’den çok sayıda KKTC vatandaşının da gayrimenkul aldığı biliniyor. İstatistiklere göre, Türkiye’den bugüne kadar 184 farklı ülke vatandaşı gayrimenkul satın aldı. Türkiye’nin, başta sürekli artan fiyatlar ve koronavirüs etkileri olmak üzere tüm sıkıntılara rağmen yabancılara konut satışında önde gelen ülkeler arasında kalmayı sürdürüyor.

YABANCILAR KONUTA KOŞUYOR

Türkiye’de vatandaşlık için minimum tutardaki artıştan etkilenmek istemeyen yabancılar adeta konuta koştu. Yabancılara konut satışı geçtiğimiz Mayıs’ta bir önceki yılın aynı ayına göre %235.7 artarak 5 bin 962 adet oldu. Sektör temsilcileri, vatandaşlık için gerekli minimum konut yatırımı tutarının 400 bin dolara yükseltilmesi yönündeki düzenlemeden etkilenmek istemeyen yabancıların hızlanan alımlarının Mayıs ayındaki sert yükselişte etkili olduğunu belirtiyor. Sektör temsilcileri ayrıca, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle özellikle Rus vatandaşların Türkiye’den konut alımlarında devam eden artışa da işaret ederken, Rus ve Ukraynalıların Mayıs’ta yaptığı alımlar toplam yabancıya satışların %25’ini oluşturdu.

2022’DE 50-55 BİN BANDI BEKLENİYOR

Avrupa’da yapılan bir araştırmaya göre, salgından sonra gayrimenkul sektörünün yabancılara yönelik satışlarda en hızlı olduğu ülkelerden biri Türkiye. Gayrimenkul çevreleri, yeni normale geçilmeye başlanmasından sonra yabancıya satışın hızla arttığına işaret ederken, 2019’da 45 bini aşan yabancıya konut satış adedinde 2020’de 43 binin üzerine çıkıldığını söyledi. 2020 başında yapılan planlamada 50-55 bin adet bandında satış beklenirken, salgın bu rakamlara ulaşılmasını engelledi. 2021’de ise sıkıntılara rağmen 45 bin bandı aşıldı. 2022’de ise özellikle Rus ve Ukraynalıların talepleri nedeniyle 50-55 bandında satış beklentisi canlandı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu