EkonomiGüney KıbrısManşetTürkiye

Türkiye zirvede, Güney Kıbrıs dipte!

Türkiye, Avrupa'da konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke olurken, Güney Kıbrıs eksiye düştü.

AB içinde bazı ülkelerde konut fiyatlarının düşmesi ya da çok az artmasının nedeni geçmişteki borç krizi…

TL’NİN KAYIPLARI FİYATLARI TETİKLİYOR

Türkiye’de artan enflasyon oranları ve Türk Lirası’nın son yıllarda değer kaybetmesi ekonominin birçok alanında olduğu gibi konut ve kira fiyatlarını de etkiledi.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) son verilerine göre son bir yılda %32’lik artışla konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke Türkiye. Son bir yıl içerisinde kira artışında da yine Türkiye ilk sırada.

GÜNEY KIBRIS KAYBEDEN TARAFTA KALDI

Avrupa Birliği genelinde ise 2021’in birinci döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,1’lik artış kaydedildi.

Kaybedenlerin başında gelen Güney Kıbrıs’ta söz konusu süre zarfında konut fiyatları %5,8 değer kaybetti.

Konut fiyatlarının en az arttığı ülkeler listesinde %1 ile İspanya, %1,4 ile Romanya ve %1,7 ile İtalya var. Konut fiyatlarının en fazla arttığı ülkeler ise %17 ile Lüksemburg, %15,3 ile Danimarka ve %12 ile Litvanya oldu.

NEDEN BAZI ÜLKELERDE KONUT FİYATLARI DÜŞTÜ?

Konut fiyatları çoğu ülkede yükselirken bazı AB ülkelerinde düştü. Bu ülkelerde konut fiyatlarının düşmesi ya da çok az artmasının başlıca sebepleri arasında ‘borç krizi’ yatıyor.

Yunanistan dışında Euro bölgesi krizinden en çok etkilenen ülkelerin başında G. Kıbrıs, İspanya ve İtalya bulunuyordu. Bu ülkelerde bankaların borç verme kriterlerini sertleştirmesi ile daha az konut satıldı.

Bu da Yunanistan ve G. Kıbrıs gibi ülkelerde fiyatların çok az artmasına veya düşmesine sebep oldu. Eurostat’ın verilerinde Yunanistan'ın verileri yok. Fakat Yunanistan Merkez Bankası'nın verilerine göre son 10
yılda konut fiyatları yaklaşık %29 oranında düştü.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu