KıbrısManşetToplumTürkiye

Türkiye’de 180 KKTC’de 90 gün

Türkiye’de yurt dışından getirilen telefonların kullanım süresi KKTC’nin tam iki misli oldu

Türkiye’de yurt dışından getirilen telefonların kullanım süresi KKTC’nin tam iki misli oldu.

 

90 GÜN FARK YEDİK
Türkiye’de halen 120 gün olan “Yurt dışından getirilen telefonların kullanım süresi” için yeni karar üretildiği bildirildi. KKTC’de ise 90 gün olan ve vatandaşlar tarafından sürekli eleştirilen bu sürenin uzatılması için atılan bir adım yok. Her fırsatta Türkiye’yi örnek aldıklarını öğünerek anlatan politikacılar, ülkeye geçici olarak gelenlerin veya yurt dışından daha ucuza telefon edinen vatandaşların hayatını kolaylaştıracak adımları atmak istemiyor. Türkiye’de alınan ve birkaç hafta içinde yürürlüğe girecek yeni karara göre, yurt dışından telefon getirenler 120 günlük süreleri dolmadan e-Devlet’ten süre uzatım talebinde bulunurlarsa bu süre 60 gün artırıp, 180 güne kadar çıkabilecek.

2 KEZ 30 GÜNLÜK UZATMA
Türkiye basınında, “Yurt dışından getirilen telefonların kullanım süresi için yeni karar” başlığıyla verilen habere göre, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yapılacak yeni düzenleme ile yurt dışı cep telefonlarına e-Devlet üzerinden “Geçici haberleşme” için başvuru yapılması durumunda mobil cihazlarını kullanım süresi 2 defaya mahsus olarak 30’ar gün uzatılabilecek” dedi. Sırakaya’nın paylaştığı infografiğe göre yurt dışından getirilen mobil cihazların Türkiye’de kaydedilmeden kullanma süresi 180 güne çıkarılacak. 120 günlük süre dolmadan e-Devlet’ten süre uzatım talebinde bulunanlar, yurt dışından getirdikleri telefonlarını 180 güne kadar kullanabilecekler.

KKTC’DE SADECE 90 GÜN
KKTC’deki Elektronik Haberleşme Yasası’na göre “Yurt dışından getirilen telefonların geçici haberleşme için kullanım süresi” hem faturalı hem de faturasız hatlar için sadece 90 günle sınırlı. 90 günü geçecek olanlar telefonunun “astronomik” rakamlarla hesaplanmış “kayıt ücretini” ödemek zorunda. Ödemeyenlerin “haberleşme özgürlüğü” elinden alınarak, hattı kapatılıyor. Vatandaşlar; yurt dışı gezilerinden edindiği veya yurt dışından getirttiği cihazların ülkede satılan aynıları veya benzerlerinin çok yüksek kârlı fahiş fiyatlara sahip olduğunu savunarak, yasanın değişmesini talep ediyor. Vatandaşlar, “ülke gerçeklerine uygun, kabul edilebilir” bir kayıt ücretini ödemeye hazır olduklarını da vurguluyor. Ülkeye gelen yabancı öğrenciler ise 500 TL’lik gümrükleme ile telefonlarını 24 ay kullanabiliyorlar.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu