KıbrısManşet

Türkiye’de artan ev fiyatları nedeniyle hisseli (metrekareli) alımlar arttı, yabancılar da yöntemi keşfetti!

Yabancı uyruklular 1-2 milyon dolarlık bir konuta 2-3 kişi hisseli girerek vatandaşlık alabiliyor

Yabancı uyruklular 1-2 milyon dolarlık bir konuta 2-3 kişi hisseli girerek vatandaşlık alabiliyor

 

ARSALARDAN KONUTA SIÇRAYAN YÖNTEM… Türkiye’de artış rekorları kıran ev fiyatları nedeniyle hisseli (metrekareli) alımlar yeniden görülmeye başlandı. 1980’lerde daha çok arsalarda yoğun şekilde kullanılan, hisseli alımlar konutta da görülürken, modelin günümüzde özellikle yabancılar tarafından vatandaşlık amaçlı ev alımlarında kullanıldığı ifade ediliyor. Konut sıkıntısı nedeniyle otellerin ve apartların konuta dönüşümüne izin veren yasadan sonra hisseli satışların daha da artacağı öngörülüyor. Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Yabancıların konut alımında ev alıp vatandaşlık edinme söz konusuysa 1-2 milyon dolarlık bir konuta 2-3 kişi hisseli girerek ortak oluyor, bu vesileyle oturum ve vatandaşlık iznini bir daire ile alabiliyor” dedi.

 

KAT İTTİFAKI VE İSKÂNA TAKILMIYORLAR… “Vatandaşlık için biçilmiş bir bedel var. Bu bedeli yatırıp, bankalarda bozumunu yapıp hisseli satışa dâhil olarak gerçekleştirebiliyorlar” diyen Hamit Demir, “Yabancılar genelde kat irtifakı ve iskân konularına çok takılmadıkları için hisseli satışa daha sıcak bakıyorlar. Yerli vatandaşlar tam tersine hisseli satışa çok sıcak bakmıyorlar çünkü vatandaşlarımız için genelde tapu almak ve kat irtifakı öncelikli oluyor” diye konuştu. Otel ve apartları konuta çevirme yasasının çıkmasıyla eski otellerin ev şeklinde hisseli bir şekilde satışa sunulduğunu kaydeden Demir, bunun da hisseli satışta artışa neden olduğunu belirtti. Demir, bu nedenle önümüzdeki günlerde de hisseli satışın artacağını öngördü.

 

METREKARE İLE DAİRE SATIŞINA TALEP VAR… Yükselen maliyetlerden ötürü metrekare ile daire satışının giderek yaygınlaştığını söyleyen Akar Yapı yetkilisi Figen Akar ise, “Bütçesi olan ve kredi çekebilme imkânı olanlar konuta yatırım yapıyor. Belirli bir yatırımcı portföyü ise projelerden metrekare satın alıyor. Metrekare ile daire ya da hisse satın alma uygulaması gayrimenkul ticaretinde finansal bir çözüm olarak ciddi ilgi görmeye başladı” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu