KıbrısManşetSiyaset

Türkiye’de işten durdurma yasaklandı… Peki ya bizde?

Türkiye’de uygulamaya giren işten çıkarma yasağı kararının 17 günlük kapanmada çalışanların korunabilmesi için alındığına dikkat çekilirken, ülkemizde de kapanma döneminde buna benzer bir uygulama olduğu hatırlatıldı

Türkiye’de daha önce 17 Mayıs’a kadar uzatılan işten çıkarma yasağı 17 günlük ‘tam kapanma’ süreci kapsamında 30 Haziran 2021’e kadar uzatıldı. Böylelikle 30 Haziran’a kadar haksız fesih yapan işveren cezai durum ile karşı karşıya kalacak. İşveren yasağa aykırı olarak fesih yapar ise fesih tarihindeki brüt asgari ücret tutarında idari para cezası ile cezalandırılacak. Yani 2021 yılı tamamlanana kadar her bir haksız fesih için işveren 3 bin 577 lira para cezası kesilecek.

Bu gelişme “KKTC’de durum ne olacak?” sorusunu da beraberinde getirdi. GIYNIK Gazetesi’nin elde ettiği bilgilere göre, ülkemizde böyle bir yasanın geçmesi beklenmiyor.

Türkiye’de uygulamaya giren yeni kararın 17 günlük kapanmada çalışanların korunabilmesi için alındığına dikkat çekilirken, ülkemizde de kapanma döneminde buna benzer bir uygulama olduğu hatırlatıldı.

KKTC’de yaşanan kapanma süreçlerinde ‘İşten durdurma yasaklandı’ gibi başlıklarla basına yansıyan haberlerin gerçeği yansıtmadığı aktarılırken, ülkemizdeki yanlış anlaşılan bu uygulamanın yalnızca çalışanların işten çıkarılmasını önlemek için gerek işverene gerekse işçiye verilen katkı ve bin 500 TL’lik destekler olduğuna dikkat çekildi.

Şuan ülkemiz genelinde bir kapanma olmadığı için böyle bir kararın mümkün olmayacağı bilgisine ulaşılırken, çalışanını işten durdurmak isteyen işverenin, gerekli yasal prosedürü takip etme şartıyla (SSK ödemeleri, İhtiyat Sandığı ödemelerini yapmak vb.) işten durdurma yapabileceği bilgisi edinildi.

Öte yandan, ülkemizdeki kapalılık döneminde, işten durdurma yapanlara prim desteği verilmediği de öğrenilen bilgiler arasında.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu