DünyaEkonomiGenelManşetToplumTürkiye

Türkiye’de ‘Metaverse’ arsalarına hücum var

Metaverse adı verilen dijital evrendeki arsa ticaretine büyük ilgi olması dikkati çekiyor.

Prof. Welbaum, metaverse heyecanının gerçekçi olmadığını, bu durumun ‘balon’ olduğunu söylüyor.

RİSK Mİ, FIRSAT MI, BALON MU? Metaverse adı verilen dijital evren, son zamanlarda en çok konuşulan ve merak edilen konular arasında. Bu evren, pek çok fırsatı da beraberinde getiriyor. Ancak uzmanlar “Bu evrende ne yapacağınızı bilmiyorsanız, henüz uzak durmalısınız” uyarılarını sık sık yapıyor. Morgan Stanley eski analisti olan Logan Welbaum bu alandaki fırsatları sıraladıktan sonra, “Metaverse yatırımları oldukça riskli, zira insanlar bu parselleri kullanmazsa ya da alana daha iyi rakipler girerse, yatırımın batma ihtimali çok yüksek” uyarısında bulunuyor. Pennsylvania Üniversitesi’nden Prof. Kevin W. Welbaum ise metaverse heyecanının gerçekçi olmadığını, şu anki durumun bir “balon” olduğunu söylüyor.

TÜRKİYE ALIMLARDA İLK SIRADA… Türkiye’de son dönemlerde Metaverse’te arsa alımı ülkemizde de oldukça yaygın hale geldi. Özellikle gerçek coğrafyaların sanal parsellere bölünerek satıldığı OVR, Türkiye’deki kullanıcıların akınına uğradı. Geçtiğimiz hafta sosyal medyada paylaşılan verilere göre, OVR’da arazi alımı yapan kullanıcıların geldikleri ülkelere baktığımızda Türkiye’nin ezici bir üstünlüğü olduğunu görüyoruz. Bu kişilerin yarısından fazlasının bu alımı Ocak ayının ikinci haftasında gerçekleştirmiş olması da bir başka dikkat çekici detay. Özetle şu an dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi bir “metaverse’e hücum” dalgası yaşanıyor. Ancak, TİM Danışmanlıktan Dr. Vedat Güven ise “Bilmeden ve araştırmadan metaverse dünyasına girmek bir kumar olur” diyor.

DECENTRALAND VE SANDBOX BİLMECESİ… Arazi alımı denince akla ilk gelen platformlar olan Decentraland ve Sandbox için de geçerli. Bu platformlar üzerinden satın alınan NFT’ler yine bu sanal dünyaların haritaları üzerinde belli noktalara tekabül ediyor ancak bu haritalar örtüşmediğinden, satın alınan araziler sadece Decentraland ya da Sandbox metaverse’ünde bir anlam ifade ediyor. WIRED’a konuşan analist Dan Olson, “Size kendi alanları içinde inşaat yapmanıza izin veren Token’lar satıyorlar. Yani sonuç olarak onların hizmetini satın alıyorsunuz” açıklamasını yapıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu