EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türkiye’de net asgari ücret 2,825.90 TL oldu, ya KKTC’de?

Türkiye’de çalışan kesimlerin dört gözle beklediği yeni asgari ücret bugün açıklandı. Verilen bilgilere göre 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 3 bin 577 Lira 50 Kuruş, net 2 bin 825 Lira 90 Kuruş olarak belirlendi

GIYNIK ÖZEL

KKTC’de ise yılda iki kez belirlenmesi gereken asgari ücretin ikincisi UBP-HP koalisyon hükümeti tarafından pas geçilirken, UBP-DP-YDP azınlık hükümetinden de henüz ses seda çıkmadı.

Ülkemizde 1 Şubat 2020 tarihinde yürürlüğe giren ve halen uygulamada olan asgari ücret brüt 3 bin 820 TL, net 3 bin 323 TL olarak uygulanıyor.

SELÇUK: 500 TL ARTTI

Türkiye’de Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında son toplantısını gerçekleştirdi.

TC Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Asgari ücret geçen yıla göre 500 lira artmıştır, yüzde 21,56 oranında yükselmiştir.” dedi. Bakan Selçuk ayrıca, işverene yapılan 75 liralık desteğin de süreceğini açıkladı.

NASIL UYGULANACAK?

Türkiye’de yeni asgari ücretin çeşitli kesimlere nasıl uygulanacağı da açıklandı. Buna göre; Evli ve eşi çalışmayan çalışanlar için net asgari ücret, 2 bin 879.57 TL olarak belirlendi. Evli, eşi çalışmayan ve bir çocuklu çalışan için 2 bin 919.81 TL; evli, eşi çalışmayan ve iki çocuklu çalışan için 2 bin 960.06 TL; evli, eşi çalışmayan ve üç çocuklu çalışan için ise 3 bin 013.72 TL oldu.

İŞÇİ TARAFI MUTSUZ

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Belirlenen net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır.” ifadesini kullandı.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise, “Komisyon, çalışanların durumunu ve işletmelerin geleceğini de dikkate alarak zor koşullarda kararını verdi. Enflasyonun 7 puan üzerinde bir refah payıyla asgari ücrete karar verilmiş oldu.” dedi.

SENDİKALARIN BEKLENTİSİ 3 BİN TL’NİN ÜSTÜYDÜ

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK tarafından yapılan ortak açıklamada, “2021 yılında geçerli olacak asgari ücretin, pandemi koşullarında yaşanan iş ve gelir kaybı dikkate alınarak insan onuruna yaraşır bir geçim ücreti olarak tespit edilmesi ortak düşüncemizdir.” denilmişti.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na getirilecek 3 bin liranın altındaki teklifin çalışanları mutlu etmeyeceğini söylemişti.

İşveren kesimi adına TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise açıklanan rakamın hayırlı olmasını temenni ettiklerini belirtti.

 

 

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu