EkonomiKıbrısManşet

Ülkede ortalama bir konutun fiyatı 273 bin 751 sterline yükselirken, yıllık fiyat artışları 10 aydır çift haneli rakamlarda.

İngiltere’de konut fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlar Ağustos ayında da sürdü. Yıllık artış %10’u buldu

Ülkede ortalama bir konutun fiyatı 273 bin 751 sterline yükselirken, yıllık fiyat artışları 10 aydır çift haneli rakamlarda.

 

ORTALAMA KONUT 274 BİN STERLİN… İngiltere’de konut fiyatları bu yılın Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 10 artış kaydetti. Konut finansman kuruluşu Nationwide, ülkede konut fiyatlarına ilişkin ağustos ayı verilerini açıkladı. Verilere göre bir önceki ayda (Temmuz) ülkede konut fiyatları yıllık bazda yüzde 11 artış göstermişti. İngiltere’de Ağustos ayı verileri dâhil olmak üzere konut fiyatları son 10 aydır büyümesini çift haneli oranlarda artırmaya devam ediyor. Kuruluşun açıklamasında, ülkede son iki yıl içerisinde ortalama bir konutun fiyatının 50 bin sterlin artarak toplam 273 bin 751 sterline yükseldiği bildirildi. Yapılan açıklamada, son dönemde konut kredi faizlerinde ve enerji giderlerindeki artış nedeniyle gelecek dönemde konut fiyatlarındaki artışın hız kesebileceği belirtildi.

 

ARTIŞ ORANLARI HIZ KESEBİLİR… Verilere ilişkin değerlendirmede bulunan Nationwide Başekonomisti Robert Gardner, konut sektöründe fiyatların bir miktar ivme kaybetmeye başladığına ilişkin işaretlerin bulunduğunu kaydetti. Gardner, “Önümüzdeki çeyreklerde, hane halkı üzerindeki baskı arttıkça, enflasyon gelecek seneye doğru çift hanelerde kaldıkça, konut piyasasının yavaşlamasını bekliyoruz.” dedi. Interactive Investor Kıdemli Finans Analisti Myron Jobson ise verilere ilişkin yaptığı açıklamada, “Kiralardaki hızlı artış herhangi bir rahatlama sağlamıyor. Ev almak için arayışta olanlar tahmin ettiklerinden daha uzun bir süre daha aramak zorunda kalabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

 

TEMMUZ’DA DA ARTIŞ REKORU KIRILMIŞTI… Bu arada, İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi’nden (ONS) yapılan açıklamaya göre konut fiyatlarında yıllık artış haziran ayında görülen yüzde 7.8’den temmuz ayında yüzde 15.5’e çıktı. Fiyatlarda en yüksek artış güneybatı bölgesinde yüzde 20.7 ile görüldü. Londra’da yıllık yükseliş yüzde 9.2 olarak kayıtlara geçti. Konut fiyatlarında bir önceki aya göre artış yüzde 2.2 oldu. Öte yandan, Nationwide ortalama konut fiyatını 274 bin sterlin olarak belirtirken, ONS, ortalama konut fiyatını 292 bin 118 sterlin olarak açıkladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu