GenelKıbrısManşet

KKTC’de yapı denetimi eksik

Kıbrıs açıklarındaki 6,3 büyüklüğündeki deprem yapı kalitesini ve güvenliğini yeniden gündeme getirdi

Kıbrıs açıklarındaki 6,3 büyüklüğündeki deprem yapı kalitesini ve güvenliğini yeniden gündeme getirdi

Deprem yönetmeliğinden önce inşa edilmiş yapıların süratle gözden geçirilmesi istendi

SON 25 YILIN EN BÜYÜK 2. DEPREMİ… Kıbrıs açıklarında Pazartesi sabahı meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki deprem, Kıbrıs adasında son 25 yıl içerisinde gerçekleşen ikinci büyük deprem olurken, ülkedeki yapı kalitesini ve güvenliğini yeniden gündeme getirdi. Yerbilim Mühendisleri Odası (YMO), KKTC’deki yapı denetiminin eksik olduğuna dikkati çekti. Eski yapıların süratle gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden YMO, deprem yönetmeliğinden önce inşa edilmiş yapılar, öncelikli olarak okullar, hastaneler, kamu binalarının kontrol edilmesi gerekliliğine vurgu yaparak, “Yenilenecek binalar yenilenmeli, güçlendirilecekse güçlendirilmeli” dedi.

DEPREME HAZIR MIYIZ?… Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Vadilili, “Depreme hazır mıyız?” sorusuna şu cevabı verdi: “Zemin etüdü ile binamızı yaptığımız zeminin karakterleri ortaya çıkmakta ve bu karakterler ışığında inşaat mühendisleri binalarımızı deprem yönetmeliklerine uygun şekilde dizayn etmektedir. Bu yaklaşık 10-15 yıllık süreç içerisinde farklı kurumların istekleri ölçüsünde yerine getirilirdi. Son 3,5-4 yıldır odamız ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın imzaladığı zemin değerlendirmeleri protokolü vasıtasıyla birlik çatısı altında düzgün bir şekilde yerine gelmektedir. Bundan dolayıdır ki zemin parametreleri yeni yapılan binalarda dikkate alınmaktadır.”

YAPI DENETİMİ KISMINDA EKSİKLİK VAR… Oğuz Vadilili, ancak bu yapılanlara rağmen, yapı denetimi kısmının ülkedeki eksiklik olduğunu ifade ederek, inşa edilecek standartların projeler aracılığıyla ortaya çıkmasına rağmen projenin belirlenen kıstaslara uygun olarak inşa edilip-edilmediğinin denetlenmesi gerektiğini kaydetti. Bu denetim için yasal altyapı bulunmadığını belirten Vadilili, yasal altyapının süratle sağlanması gerektiğini söyledi. Oğuz Vadilili, denetimin inşaat aşamasında yapılması gerektiğinin önemini vurgularken, Türkiye’de bunun hayata geçirildiğini dile getirdi ve “Bunu da eğer yerine getirirsek yeni yapılan binalarda depreme dayanıklılığı gönlümüzün rahat olabileceği bir aşamaya getirebiliriz” diye konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu