EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türkiye’de tüketici güveni Ocak’ta yükseldi

Türkiye’de vatandaşın ekonomiye güveni arttı

Türkiye İstatistik Kurumu, Ocak ayına ilişkin tüketici güven endeksini açıkladı. Hem güven endeksinde hem de genel ekonomik durum beklentisi endeksinde artış söz konusu.

TÜİK verilerine göre tüketici güven endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre %4 oranında arttı; Aralık ayında 80.1 olan endeks, Ocak ayında 83.3 olarak gerçekleşti. Endeks içinde hanenin mevcut durumunu ölçen endeksin Ocak’ta en düşük seviyeye gerilemesi dikkat çekti

Endeksin detaylarına bakıldığında geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksinin %3.6 oranında azalarak 63.7 olduğu görüldü.

Böylelikle hanenin mevcut durum endeksi, 2012 başından bu yana açıklanan mevcut endeksin en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Aralık ayında 78.9 iken, Ocak ayında %6.3 oranında artarak 83.8 oldu.

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi Aralık ayında 82.9 iken, Ocak ayında %6.5 oranında artarak 88.2 oldu. 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi Aralık ayında 92,6 iken, Ocak ayında %5,1 oranında artarak 97,3 oldu.

 

BLOOMBERG HT ENDEKSİ DE YÜKSELMİŞTİ

 

Bu arada, Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi de Ocak ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre %9.56 artarak 73.89 değerini almıştı.

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi’nin detaylarına bakıldığında, tüketicinin hem mevcut durum algısı hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde iyileşme yaşandığı görülmüştü.

TCMB’nin Kasım ve Aralık aylarında yaptığı güçlü faiz artırımları sonrası TL’de kısmi bir değerlenme sürecinin başlaması ve bunun finansal piyasalara olumlu yansımaları Bloomberg HT Tüketici Güveni’ndeki artışın bir nedeni olarak öne çıktı. Aralık ayı başında devreye giren güçlü kapanma süreci sonrası Kovid-19 vaka sayılarındaki gerileme ile aşılanma sürecinin başlıyor olması da güveni olumlu etkiledi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu